Доступність посилання

ТОП новини

Нурсултан Назарбаєв знову переміг, але ОБСЄ не вважає, що все було за демократичними стандартами.


Василь Зілгалов Прага, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – За попередніми даними, Нурсултан Назарбаєв, який перебуває при владі в Казахстані з 1989 року, отримав на минулих недільних президентських виборах більше, як 91% голосів. Це навіть більше, аніж за результатами опитування виборців на виході з дільниць в різних районах Казахстану, що його провів Інститут Ґеллапа спільно з Міжнародним республіканським інститутом США. За цим опитуванням, Назарбаєв набрав 83% голосів. Його найближчий конкурент – Жармахан Туякбаєв набрав близько 7 % голосів виборців. Однак ОБСЄ, на відміну від спостерігачів від Росії та СНД, висловили низку критичних зауважень щодо цих президентських виборів в Казахстані.

У понеділок вранці голова Центрвиборчкому Казахстану Оналсин Жумабеков оголосив:

“За Нурсултана Назарбаєва проголосувало 6 мільйонів сто тисяч 694 виборці або 91,01% тих, хто взяв участь у виборах. Жармахан Туякбай отримав 445 тисяч сорок сім голосів або 6, 64 % від числа учасників голосування”.

Голова Центрвиборчкому оголосив вибори дійсними і їх результат як такий , що не потребує другого туру виборів.

Перемога Назарбаєва не була якоюсь несподіванкою, адже більшість оглядачів та експертів передбачали її задовго до 4 грудня.

Зокрема, сам Нурсултан Назарбаєв висловив з приводу результатів цих виборів наступне:

“Люди голосували за стабільність нашої держави, за єдність нашого народу, за модернізацію нашої держави, за поліпшення людського життя, за майбутнє наших дітей та онуків. Я вважаю що це перемога казахстанців. Я дякую всім тим, хто віддав свій голос вчора за мене”.

Хоча Організація з безпеки і співпраці у Європі заявила в понеділок, що президентські вибори в Казахстані, не дивлячись на певне покращення виборчого процесу, не відповідали стандартам демократичного волевиявлення. Про це зокрема, сказав координатор діяльності спостерігачів ОБСЄ Брюс Джордж. А його колега - глава місії ОБСЄ За демократичні інститути і людські права - Одрі Ґловер висловилася з приводу цих виборів дещо конкретніше:

“Я дуже жалію, що казахська влада не забезпечила рівень можливостей для демократичних виборів – рівень можливостей, через який кандидати могли отримати однаковий підхід і підтримку під час кампанії, щоб таким чином виборці могли зробити поінформований вибір”.


Зокрема, місія ОБСЄ наголосила, що під час цих виборів при їх висвітленні в засобах масової інформації мав місце сильний нахил на користь Назарбаєва. Хоча, як завжди в останні роки, що стосується виборів на теренах СНД, російська оцінка виборів у Казахстані відрізнялася від тієї, що її дала ОБСЄ. Зокрема, глава місії спостерігачів від СНД Володимир Рушайло назвав ці вибори “вільними, відкритими та леґітимними”.

Сам же Нурсултан Назарбаєв заявив, що “всі дружні зауваження” міжнародних спостерігачів будуть враховані і додав, що коли в 2009 році Казахстан буде головувати в ОБСЄ, він буде приділяти більше уваги не лише правам людини, а й боротьбі з тероризмом і контрабандою наркотиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG