Доступність посилання

ТОП новини

Вірус у Криму, найімовірніше, такий, що передається людям – експерт


Марія Щур Прага, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Вірус пташиного грипу, що захопив Крим, найімовірніше, є штамом, небезпечним для людей, вважають міжнародні експерти. А поки Україна чекає на результати аналізів з європейських лабораторій, один із провідних ветеринарних експертів світу закликає не панікувати, адже навіть той вірус пташиного грипу, від якого люди помирали в Азії, не передається від людини до людини. Зі спеціальним радником голови Світової організації з охорони здоров’я тварин Алексом Тірманном розмовляла Марія Щур.

- Сьогодні Україна оголосила про появу пташиного грипу на своїй території. Чи достатніми, на Ваш погляд, є перші дії уряду?

Алекс Тірманн: - Успіх у боротьбі з інфекцією, полягає у тому, щоб вчасно побачити проблему і швидко на неї відреагувати. На користь України говорить те, що вони були попереджені завчасно, бо проблема була у сусідніх країнах, і вони були готові до того, що інфекція потрапить до України. Зараз вони діють згідно з рекомендаціями Світової організації з охорони здоров’я тварин. Ми рекомендуємо негайно після підтвердження хвороби знищити тих тварин, що були заражені, і тих, що були з ними в контакті, а також стежити за ситуацією, щоб упевнитись, що вірус не поширюється. Також надзвичайно важливо потім потурбуватися про безпеку тих людей, які були в контакті з птахами або на фермах, або при їхньому знищенні, бо лише так вірус передається від хворих птахів до людей.

- Поки що ветеринарні служби України повідомляли, що вірус має штам H5, тобто такий, що є смертельно небезпечний для птахів, але не передається людям. Чи Ви маєте іншу інформацію?

- Я припускаю, що ми лише чекаємо на підтвердження, що йдеться про той самий вірус, який є у сусідніх країнах, тобто H5N1. Думаю, що саме тому, що цей вірус є у сусідніх країнах, дуже велика ймовірність того, що йдеться про вірус, небезпечний для людини. Але потрібно зачекати пару днів на лабораторні висновки, щоб переконатися, що це саме той вірус, і що він не змінився. Поки що, як Ви знаєте, від цього вірусу загинули близько 130 осіб, але усі вони заразилися під час безпосереднього контакту з птицею. Ми не маємо жодного підтвердженого випадку передачі вірусу від людини до людини. І якщо Ви візьмете до уваги кількість птиці, що загинула від вірусу і порівняєте його з кількістю людей, то побачите, що вірус передається дуже рідко.

- Все ж таки, багато країн нині забороняє ввіз птиці з-за кордону, люди бояться споживати курятину чи іншу птицю. Наскільки небезпечним для людини є споживання птиці зараз?

- Гадаю, дуже важливо, повідомити людям, що важливо попередити контакт людей із живою зараженою птицею на фермах, домашніх подвір’ях чи на ринку, де продають живу птицю. Але споживачі мають знати, що немає жодного випадку, коли б людина заразилася через споживання птиці. Якщо дотримуватися елементарних правил гігієни і термічно обробляти її під час приготування, споживати птицю є цілком безпечно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG