Доступність посилання

ТОП новини

Що нового сказав Микола Мельниченко у Києві, а чого й досі не сказав?


Петро Кагуй


Прага, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua)

- Яка мета нинішнього приїзду до України Миколи Мельниченка? - Чого недоговорює він чи той приховує? - Чи справді записи робив саме він, та чи за власною ініціативою? - Чого очікувати від Миколи Мельниченка під час нинішніх парламентських кампанії? - Чи будуть оприлюднені нові записи із колишнього кабінету Леоніда Кучми? - Чи стане Мельниченко народним депутатом? - Чому колишній майор повертався до України через Москву?

Такими і подібними запитаннями, після повернення Миколи Мельниченка минулої середи до України, переймалися не лише політики, політологи та журналісти. І багато хто з нетерпінням чекав на сьогоднішню прес-конференцію Миколи Мельниченка та колишнього депутата Олександра Єльяшкевича.

Мету свого нинішнього приїзду до України разом із Олександром Єльяшкевичем, Микола Мельниченко пояснив таким чином:

“Ми цю справу доведемо... Кучма і інші будуть нести відповідальність: за те, що вони зробили, за те що вони пограбували людей, за те, що вони пограбували. Вони будуть нести відповідальність! І ніхто йому, у відведені від відповідальності - не допоможе. Ми тут, ми це доведемо до кінця”.

Микола Мельниченко також наголосив, що одне із завдань його приїзду на Батьківщину - усунення від влади й кримінальне покарання нинішнього голови Верховної Ради України Володимира Литвина. За словами Мельниченка, у Литвина були особисті мотиви ненавидіти Георгія Гонгадзе і базувалися вони на побутових причинах.

“З етичних міркувань я не буду про них говорити, але Генпрокуратура про це знає”, - сказав Мельниченко. Однак інший учасник прес-конференції Олександр Єльяшкевич уточнив журналістам, що йдеться про відносини із жінкою.

Повертаючись до своїх записів, Микола Мельниченко вже вкотре відкинув підозри про те, що він, нібито, виконував чиєсь завдання, записуючи розмови Леоніда Кучми. А також спростував заяви російського підприємця, політичного еміґранта Бориса Беризовського, який вважає Мельниченка агентом російського ФСБ.

Микола Мельниченко: “Моє рішення документувати злочини Кучми - було прийнято самостійно. Я самостійно їх документував”.

Микола Мельниченко заявив журналістам, що у нього є незаперечні докази того, що саме він вів записи у кабінеті колишнього президента Леоніда Кучми. Зокрема, він продемонстрував журналістами фрагменти записів зі звуками, котрі за його твердженням є скрипом пружин дивану у кабінеті Кучми.

А присутні на прес-конференції представники Управління держохорони намагалися спростувати таку заяву та пояснити неспроможність Миколи Мельниченка здійснювати регулярні записи саме таким чином, як він стверджує.

Микола Мельниченко також повідомив, що його намагалися підкупити, зокрема колишній керівник Держуправління справами Ігор Бакай, а також перший помічник Кучми Сергій Льовочкін та зять Кучми Віктор Пінчук:

“Були чисельні спроби домовитися зі мною, Миколою Мельниченком, різними представниками Кучми. Це: Пінчук, Литвин, Медведчук, Суркіс та інші... Особисто виходили на мене: Льовочкін, Бакай, Сацюк. Інформація задокументована та про все це відомо, як правоохоронним органам США, так і Службі безпеки України”.

Микола Мельниченко згадав і про свою зустріч із колишнім першим помічником вже нинішнього президента Олександром Третяковим:

(переклад з російської) “Стосовно Олександра Третякова. Я би не хотів багато чого говорити, але, є факт того, що цю зустріч організував Борис Березовський. Зустріч відбулася 8 березня цього року у готелі в номері помічника Березовського. Третяков сказав, що він приїхав за дорученням і від імені президента Віктора Ющенка. Я в це не вірю! Тому що, не міг Віктор Андрійович прислати людину з такими повноваженнями, щоби розмова йшла про те, щоб відвести від відповідальності Кучму і Литвина. Я в це - не вірю!!! Віктора Андрійовича підставляють у багатьох питаннях. І робить це Борис Беризовський разом із нечесним оточенням Віктора Андрійовича”.

Серед іншого, Микола Мельниченко заявив, що він не має наміру балотуватися у депутати:

“У мене немає жодного бажання бути у Верховній Раді і бачити обличчя: Володимира Литвина, Олександра Волкова, Суркіса і ще обличчя 283-ох депутатів”.

А присутній на прес-конференції соціаліст Іван Бокий заявив, що Соціалістична партія України взагалі не розглядала питання про включення екс-майора держохорони Мельниченка до виборчого списку на нинішній виборах до Верховної Ради України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG