Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Нальчика живуть у жаху.


Василь Зілгалов Прага, 7 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародні правозахисні організації звинувачують силові структури російської північно - кавказької республіки Кабардино - Балкарії у застосуванні тортур і погроз щодо підозрюваних у нападі на Нальчик у жовтні цього року. Адвокати затриманих силовими структурами стверджують, що їх клієнти виходять з-під арешту зі слідами побоїв. За офіційними даними, у Нальчику допитані у зв’язку з подіями півторамісячної давності понад 2 тисячі підозрюваних і з них заарештовані понад 50 осіб.

У західних мас-медіа з’явилися фотографії жителів Нальчика зі слідами тортур на їхніх обличчях. Зокрема, фото Расула Кудаєва перед арештом, коли він виглядав бадьорим і щасливим і після арешту – розбитий, змучений, одна частина обличчя сильно розпухла від побоїв... Його адвокат Олександра Зернова разом із іншими російськими адвокатами розіслала 15 таких фотографій по міжнародних засобах інформації. Вона також повідомила радіо Свобода:

“Начальниця медчастини СІЗО, де він перебуває, неодноразово казала мамі Расула, що тут взагалі нікого не мучать і все так чудово. І ось тепер ми можемо це все побачити у фотографічному вигляді, тобто, у нас є докази того, що все, що кажуть в правоохоронних органах, – це повна брехня”.

Адвокат Зернова повідомила також, що незважаючи на публікації доказів тортур, вони і нині не припиняються.

Нагадаємо, що в Нальчику Расула Кудаєва арештували не вперше. Він був затриманий в 2001 році в Афганістані. Побував на американській базі Ґуантанамо на Кубі. Звідки його випустили в 2004 за відсутністю доказів його зв’язку з талібами.

І його брат Арсен повідомив радіо Свобода, що це, мабуть, не кінець проблем Расула:

“Коли їх ще з П’ятигорська відпускали, їм так і сказали, генпрокуратура: ми з вами прощаємося не надовго. І все це триває до сьогодні. Періодично його забирали з дому”. Адвокати затриманих в Нальчику розповідають про численні погрози на їхню адресу з боку російських силових структур.

І незважаючи на заяви адвокатів і міжнародних організацій, зокрема Гюмен Райтс Вотч, щодо порушення людських прав під час слідства в Нальчику, тортури в силових структурах тут мають місце й донині. Як свідчать очевидці, люди в столиці Кабардино – Балкарії живуть у ці дні у ще більшому страху, аніж до нападу на місто бойовиків 13-14 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG