Доступність посилання

ТОП новини

Візит держсекретаря США до Києва.


Богдана Костюк Київ, 7 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - 7 грудня державний секретар США Кондоліза РАЙС відвідала Київ – у рамках нинішнього європейського турне. Кондоліза Райс у Києві провела переговори з Президентом та прем’єр-міністром України, на яких було підтверджено намір Вашингтона підтримати євроатлантичну інтеграцію української держави, її поступ до розвитку демократичного суспільства та її наміри стати членом Світової організації торгівлі і з часом приєднатися до НАТО. Після переговорів з керівництвом країни, Держсекретар США зустрілася зі студентами і викладачами Київського Національного університету імені Шевченка.

“США та Україна – партнери за демократію”. Таке гасло прикрашало центральну університетську залу і, власне, про це ж говорила, звертаючись до студентів 67-ма в американській історії Держсекретар США пані Кондоліза Райс:

“Тривалий час завжди знаходився той, хто казав: українці, судячи з їхньої історії, традицій і культури, не здатні на творення демократії. Але у листопаді минулого року українці продемонстрували світові, що вони не лише здатні творити демократію, а здатні її захищати і розвивати. І коли світ почув нарешті голос України – це був голос, в якому чути було волю, демократичні зміни і силу закону. Сотні тисяч українців – серед яких, мені здається, і присутні тут – кинули виклик холодній погоді, страхові, небезпеці – і встали на захист своїх людських прав, на захист своїх виборчих прав. Ви, українці, показали світовій спільноті, ЯК можна боротися за незалежність, свободу і демократію. І підтвердили, що незалежність без свободи неможлива для жодного народу”.

Кондоліза Райс пообіцяла, що США підтримуватимуть демократичний поступ України, і, серед іншого, реформи, які відбуваються в її політиці та економіці. Вашингтон має намір надати Україні статус держави з ринковою економікою вже 2006 року, що дозволить офіційному Києву прискорити процес набуття членства у Світовій організації торгівлі. Але, яка нагадала пані Райс, багато чого у цьому питанні залежить від української сторони, так само – як у питанні щодо можливості вступу до НАТО:

“Коли Україна підготується – НАТО відкриє перед нею двері. Адже чого вимагає Альянс від своїх членів? Відповідь чітка: підтримки демократії. УСІ члени Північно-Атлантичного альянсу належать до демократичних держав. Та демократична колективна система безпеки, яку запровадив Північно-Атлантичний альянс, вимагає демократії. Друге, чого вимагає Альянс від своїх членів – це суворого цивільного контролю над військовиками. І, до речі, в останні роки у цьому напрямку Збройні Сили України здійснюють важливі реформи”.

Держсекретар США висловила вдячність українській владі за участь у стабілізації Іраку – за словами пані Райс, відправити до Іраку свій контингент було важливим рішенням України, виведення вояків з іракської території – також суверенне рішення влади у Києві. Але, після консультацій з іншими учасниками коаліції, Україна вирішила залишити обмежену кількість своїх військовослужбовців для навчання іракських вояків.


Крім питань українсько-американських взаємин і міжнародної безпеки, студенти жваво розпитували Кондолізу Райс про її дитинство, і зустріли оплесками розповідь Держсекретаря про дівчинку, яка мріяла стати піаністкою, чиє дитинство пройшло у роки сегрегації за расовою ознакою у консервативній Алабамі. Дівчинка стала професійним політологом, одним з керівників найпрестижнішого Стенфордського університету і зрештою державним діячем. Їй є що порадити студентам і вона знає, як це робити. Тому її міркування про важливість набуття сучасних знань – міркування, котрі в іншому виконанні могли здатися банальними – традиційно скептичне київське студентство слухало, затамувавши подих. Багато хто з опитаних мною молодих людей мав відчуття, що вони присутні на значущій події.

Говорить Юля Ісаєва, студентка юридичного факультету: “Я вважаю, що наші країни зараз – на порозі до досягнення великих цілей. І я вважаю, що зараз стосунки між Америкою та Україною на підвищеному рівні, і я думаю. Що між нашими країнами дійсно буде добробут і злагода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG