Доступність посилання

ТОП новини

Чому Росія незадоволена виборчими моніторингами ОБСЄ.


Василь Зілгалов Прага, 9 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Під час нещодавньої зустріч у Любляні / Словенія/ міністрів закордонних справ Організації з безпеки і співпраці у Європі російський міністр Сергій Лавров висловив різке невдоволення Росії виборчим моніторингом ОБСЄ. Особливо це стосувалося, на його думку, Білорусі, України та Грузії. Чому Росія так часто незадоволена діяльністю Організації, членом котрої вона також є? Про це кореспондент радіо Свобода розпитував Аарона Роудса, виконавчого директора Міжнародної Гельсинкської Федерації, котра була створена на основі Гельсинкського Акту ОБСЄ.

Пане Роудс, Росія заявила що ОБСЄ керується подвійними стандартами під час моніторингу виборів. Чому хтось намагається ставити питання про те, що ОБСЄ після скількох років діяльності потребує прозоріших принципів щодо моніторінгу виборів?

- Я хотів би більш точно з’ясувати справжні мотиви цієї заяви, адже фактом є те, що спостерігачі ОБСЄ працюють за дуже чіткими правилами. І що особливо засмучує в цих звинуваченнях на адресу системи спостережних місій ОБСЄ, так це те, що обвинувачення не підкріплені ніякими, бодай мінімальними фактами та доказами, конкретними прикладами - де і як були застосовані подвійні стандарти. Так що повірити в обґрунтованість цих обвинувачень неможливо. Тому виникає відчуття, що природна причина, на основі котрої робляться ці звинувачення, полягає в тому, що російській стороні не подобаються результати моніторінгу за виборами. Ïх не влаштовує результат, і тому вони нападають на процес в цілому.

Додамо лише до цього , що правила моніторингу ОБСЄ за виборами діють з 1990 року, від часу заснування Бюро з демократичних інститутів і прав людини, нині з центром у Варшаві. Ці правила прості і чіткі , їх визнає увесь демократичний світ. Спостерігачі від ОБСЄ не втручаються у вибори в країнах спостереження, не визначають їхній результат. А лише фіксують те, що бачать. Найбільше цим незадоволена Росія і авторитарні режими, котрі вважають моніторинги виборів втручанням у їхнє внутрішнє життя.

На зустрічі ОБСЄ в Любляні втретє за перебіг цих нарад не було ухвалено підсумкового документу. Деякі дипломати навіть побоюються, що таким чином роль ОБСЄ, як гаранта прав людини в Європі може бути підірвана. Що думає з цього приводу п. Аарон Роудс?

- Я не думаю, що це так важливо, чи є підсумковий документ чи його немає. Але відсутність консенсусу між країнами-учасницями організації з такого серйозного питання, як спостереження за правами людини і виборами, це серйозна проблема. Часом складно, але вкрай необхідно переконати всі держави- члени ОБСЄ, що це щось таке, що діє на благо людей в їхніх країнах і благотворно впливає на стабілізацію режимів у реґіоні. Якщо вони погодяться на прискіпливу перевірку діяльності, то їхній авторитет і довір’я до них лише виростуть. Режими, котрі приходять до влади завдяки махінаціям на виборах, нестабільні.

Додамо лише, що Росія на думку Аарона Роудса, у зв’язку із недемократичними внутрішніми процесами, зокрема у Чечні, намагається блокувати роботу таких організації, як ОБСЄ, Рада Європи, Європейський Союз, котрі все більш дбають про демократію і людські права у світі.
XS
SM
MD
LG