Доступність посилання

ТОП новини

Лише тепер нова влада Віктора Ющенка намагається дати належну оцінку Голодомору 1932-33 років (американська газета “International Herald Tribune”).


Петро Кагуй Прага, 9 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - У колективній пам’яті України 1932-33 роки називають Великим Голодом, коли Комуністична партія за керівництва Сталіна, конфісковуючи усе продовольство, змушувала українських селян кидати свою землю і приєднуватися до колгоспів. А за приховане чи взяте зерно відправляли до Сибіру або розстрілювали. За оцінками істориків, від 7 до 10 мільйонів українців померли в результаті цієї політики Сталіна, котру було реалізовано за допомогою Комуністичної партії України, зазначає газета “International Herald Tribune”.

Україна почала відзначати голодомор 1932-33 кілька років тому, але влада утримувалася від критики колишньої комуністичної партії СРСР чи Компартії України, наголошує американське видання. Відтоді як Україна здобула незалежність від Москви на початку 1990-их, вона не поспішала розібратися зі своїм минулим. Тоді як цілком інакше діяли в інших колишніх комуністичних країнах, особливо у Східній Європі. Після першої хвилі переоцінки історії у 1990-их роках вже тепер у кількох країнах Східної Європи вдалися до рішучих кроків, щоб зрозуміти, як Радянський Союз керував своїми сателітами.

Минулого місяця уряд Польщі почав оприлюднювати документи Варшавського договору. Стало відомо, скажімо, про те, як у 1979 році було запропоновано використати Польщу як санітарну зону у випадку ядерною війни із Західною Європою.

А минулого тижня у Чехії сенатори виступили із законопроектом про створення Інституту національної пам’яті, який вивчатиме і розкриватиме злочини колишнього комуністичного режиму, у тому числі і таємних спецслужб та їхніх функціонерів.

Тим часом Угорщина відкрила свої архіви для істориків, котрі вивчають, як Кремль здійснював своє панування у комуністичному блоці.

А в Україні Віктор Ющенко змінив тон щодо Голодомору лише два тижні тому - на відзначеннях чергових роковин цієї трагедії, наголошує “International Herald Tribune”. Віктор Ющенко заявив, що Голодомор був злочином, котрий мав своїх виконавців. І він прямо критикував комуністів за те, що вони й досі не попросили вибачень.

Убивцю можуть визнати винним за вбивство однієї людини, а за знищення мільйонів ніхто не несе відповідальності. Можливо, саме тому Україні сьогодні так складно відновити законність і соціальну справедливість, переповідає слова, сказані Віктором Ющенком, американське видання “International Herald Tribune”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG