Доступність посилання

ТОП новини

Права людини на Прикарпатті.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 9 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Прикарпатські юристи переконані, що судова система в державі вимагає кардинального реформування. Громадяни, обстоюючи свої права, часто впродовж багатьох років втягнені в судові процеси. Звичайна людина не почуває себе захищеною і здебільшого не спроможна захистити себе.

Упродовж останніх років на Івано-Франківщині поменшало судових справ, у яких громадяни намагаються захистити свої конституційні права. Зміна влади в державі не вплинула на методи роботи українських судів. Як заявляють прикарпатські юристи, судових позовів щодо захисту громадянами своїх прав поменшало не тому, що галичани мають менше проблем. Переважно люди не вірять, що суди здатні їм допомогти і винести справедливе рішення.

Юрист відомої на Прикарпатті правничої фірми „Lex consulting” Руслан Мегедин переконаний, що судова гілка влади, незважаючи на зміни в державі, працює за старими методами:

„Чи змінилась ситуація за нової влади? На мою думку, за великим рахунком ситуація не змінилася. Прийшла нова влада, нові люди. Але термін їх перебування при владі не такий великий, щоб щось кардинально змінити”.

Руслан Мегедин зауважив, що до їхнього бюро майже не звертаються громадяни щодо обстоювання їхніх конституційних прав. Закономірно, що громадяни, які прагнуть захистити себе, звертаються за допомогою до людей, які презентують владу на Прикарпатті. Чи не основна кількість таких звернень надходить до громадської приймальні депутата Верховної Ради від міста Івано-Франківська Миколи Круця. Працівник приймальні юрист Мар’яна Різак повідомила, що впродовж цього року в приймальні зареєстровано 200 звернень. Щоправда, лише два випадки стосуються порушень прав людини.

Одна справа, яку намагаються допомогти вирішити, полягає в незаконному звільненні міліціонера з правоохоронних органів. Ця людина впродовж тривалого часу не може домогтися справедливості в судах. Інший випадок полягає в тому, що судові виконавці виселили вагітну жінку, яка має неповнолітніх дітей, з її помешкання за борги. Ця справа також ніяк не може знайти позитивного завершення в місцевих судах.

Мар’яна Різак зауважила: „На даний час, спираючись на свою діяльність, я можу стверджувати, що судова система потребує конкретного реформування. До нас звертаються люди, які мають рішення Івано-Франківського міського суду. Ми радимо їм звертатись до апеляційного суду. Але люди не хочуть цього робити, вони стверджують, що й там є корупція, що вони не зможуть позитивно вирішити свої справи”.

На Івано-Франківщині зараз практично немає гучних справ, які стосуються порушень прав людини, як це було в минулі роки. Однак це аж ніяк не свідчить, на переконання юристів, що на Прикарпатті не порушуються права людини. Громадяни, щоправда, переважно не вірять у справедливість суду. Тому більшість таких випадків залишаються поза увагою судів та громадськості.
XS
SM
MD
LG