Доступність посилання

ТОП новини

Пташиний грип: запитання і відповіді.


Марія Щур, Сергій Драчук Прага, 12 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Поширення пташиного грипу світом породжує багато запитань про цю досі маловідому хворобу, яка може передаватися від птахів до людини, і від якої в азійських країнах уже загинули десятки людей. Звідки походить ця хвороба, у чому вона полягає і як від неї врятуватися?

- Який вірус є збудником хвороби, і чому пташиний вірус став небезпечним для людей?

- Серед кількох десятків вірусів грипу, яким хворіють птахи, лише кілька є одночасно і високо патогенними, і такими, що в результаті мутацій, стали передаватися людям. Серед них є вірус H5N1.

Для людини він небезпечний тим, що, на відміну від звичайного грипу, який викликає незначні проблеми із дихальними шляхами, вірус H5N1 дає надзвичайно агресивну клінічну картину: він вражає дихальні органи настільки, що викликає запалення легенів, можуть перестати працювати інші внутрішні органи, в результаті чого хворі можуть вмерти. Більшість випадків ставалася з малими дітьми, або з молодими дорослими.

Другою небезпекою вірусу H5N1 є те, що він може змінюватись. І якщо він матиме можливість для мутацій, то теоретично, може виникнути форма вірусу, яка передається від людини до людини. І це може спричинити глобальну пандемію.

- Перші повідомлення про поширення вірусу пташиного грипу H5N1 почали надходити ще наприкінці позаминулого року з Азії. Як відбувалася його поширення і якими були наслідки для людей?

- Першими про вірус повідомили наприкінці 2003 року такі азійські країни, як Корея, В’єтнам, Японія, Таїланд, Індонезія та Китай, де досі проблем з пташиним грипом не було. Влітку минулого року хвороба добралася до Малайзії. Ще через рік до Росії. Майже одночасно тоді вибух хвороби зареєстрували у Казахстані та Монголії. Хвороба максимально наблизилася до України у жовтні, коли про неї повідомили в Туреччині та Румунії.

Повідомлення про документально підтверджені випадки захворювання серед людей надходили з чотирьох країн: Камбоджі, Індонезії, Таїланду та В’єтнаму. Там вірус вразив 135 осіб. Понад половина з них загинула.

- Чи існують якісь ліки або щеплення проти пташиного грипу?

- Дієвих вакцин ще не винайшли. Ті, що виробляють від звичайного сезонного людського грипу, у випадку із пташиним не допоможуть.

Щодо ліків, то існує два препарати, які можуть послабити симптоми та тривалість хвороби. Ïх продають під назвою "Tamiflu" та "Relenza". Ïхня успішність залежить від часу, якщо їх вжити продовж двох діб від початку симптомів, то шанси людини вижити, є вищими, але клінічних випадків є надто мало, щоб твердити щось напевно.

- Як передається вірус, і що потрібно робити, щоб вберегтися від нього?

- Вчені вважають, що хворобу переносять перелітні птахи, які самі нею не хворіють, але передають свійським птахам, для яких вірус є смертельним. Від птахів хвороба передається людям, але лише тим, що перебувають у тісному контакті з враженою птицею. Досі незрозуміло, чому вірус вражає одних людей, і не передається іншим, які були у таких самих умовах.

Для звичайної людини, яка не є щоденному близькому контакті з хворою птицею, ризику практично немає.

- Чи безпечно у такому разі їсти птицю?

- Так. Вірус гине за температури понад 70 градусів. Тому звичайне приготування м’яса достатнє для того, щоб позбавитися ризику хвороби. У тих районах, що були вражені хворобою, яйця потрібно також варити “вкруту”.

І не забувати про звичайну гігієну: мити руки з милом під гарячою водою, не різати одним ножем свіжу курку і вже готову, не використовувати для цього одну дощечку і так далі.
XS
SM
MD
LG