Доступність посилання

ТОП новини

День Святого Миколая – традиційне дитяче свято.


Інна Набока Київ, 14 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Є у річному колі особливий час – низка веселих зимових свят. Ми радо святкуємо, не вдаючись до теологічних тонкощів, Різдво католицьке і православне, новий і старий Новий рік, Водохрещу. А розпочинається цей святковий калейдоскоп днем Святого Миколая.

У моєму дитинстві, як і в дитинстві більшості совєтських людей, ніяких святих не було. Це там, на загниваючому Заході, подарунки дітям у черевички клали різні буржуазні Санта Клауси і Пер Ноелі. У країні Рад їхнє місце заступив Дід Мороз із червоним носом і в сибірських валянцях. Традиційне дитяче свято повернулося в Україну з незалежністю.

Щоправда, сучасна малеча охочіше вірить у прибульців, Бетмена і віртуальний світ, аніж у святих. Тож варто заздалегідь розповісти маленьким скептикам, що Святий Миколай справді жив у 3-4 столітті. Був він архієпископом у Мирах Лікійських, тепер це місто у Туреччині, і уславився добрими ділами, які робив таємно. Миколай опікувався бідними, знедоленими, а особливо допомагав дітям. Він і зараз їх охороняє. І саме за його дорученням дорослі роблять дітям святкові подарунки.

До речі, про дорослих. Соціологічні опитування свідчать, що улюблене свято наших співвітчизників – Новий рік. І хоч ми нерідко, ніби виправдовуючись, стверджуємо, що ставимо ялинку виключно для дітей, любимо і самі повеселитися під нею, мов дітлахи. Тож зазвичай під час новорічних клопотів і гулянь малюки якось відходять на другий план. То чому б не зробити головним дитячим святом, принаймні у родинному масштабі, саме день Святого Миколая? Тим більше, що це чудово узгоджуєьтся з українськими народними традиціями, про відродження яких ми так багато говоримо. Адже Святий Миколай був одним з найбільш шанованих у народі святих, його ікони були в кожній оселі, і саме він обдаровув у своє свято „чемних і слухняних діточок”.

Проте, свято для дитини – це не лише подарунки. Нерідко ми, купуючи дорогі іграшки, одяг, комп’ютери і мобілки, намагаємося ніби „відкупитися” від дітей, компенсувати у такий спосіб нестачу справжньої батьківської уваги. Але зліплений разом з татом сніговик може принести малюку більше радості, ніж дорога електоронна іграшка. А жодна „фірмова” обнова не замінить теплої, довірливої розмови з мамою. Та чомусь ми, мудрі й досвідчені батьки, часом, за буденною суєтою, зовсім про це забуваємо.

Ну, а щодо дня Святого Миколая... Щановні дорослі, до цього чудового свята ще кілька днів, тож у вас є час, аби порадувати малечу. І не лише власну. Адже, на превеликий жаль, в Україні чимало дітей, обділених батьківською ласкою. Допомогти цим дітям – цілком у дусі Святого Миколая. І кожному з нас цілком по силам побути, хоч зовсім трошки, Миколаєм. Втім, це було б добре не лише у свято...
XS
SM
MD
LG