Доступність посилання

ТОП новини

Пташиний грип не спить.


Віктор Міняйло Київ, 14 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Україна здатна власними силами впоратися з пташиним грипом, але й не відмовиться від міжнародної допомоги. Про це повідомили на засіданні прес-клубу у Києві фахівці Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та професори медицини і ветеринарії.

Трохи статистики: з початку виявлення в Криму пташиного грипу там обстежили майже 20 тисяч хатніх господарств, вилучили і утилізували понад 50 тисяч свійських птахів, як компенсацію виплатили понад мільйон 300 тисяч гривень. Але ризик поширення інфекції залишається. Не може почувати себе безпечною і людина.

Говорить керівник Української лабораторії якості і безпеки продукції, професор Сергій Мельничук:

“Так, як ця інфекція передається капельно-рідінним шляхом, то є ризик передачі захворювання людині при контакті із живою птицею. При контакті із мертвою птицею такого ризику нема. Щодо питання поширення грипу територією України, то це може бути лише шляхом, якщо інфікована жива птиця потрапить на інші території. Весною цей ризик збільшиться, коли перелітні птахи полетять назад, на нашу територію”.

А ще, за словами Сергія Мельничука, ситуація може змінитися, якщо відбудеться мутація вірусу, і виникне штам, небезпечний для людини.

А щоб цього не відбулося, виявляється, необхідно, серед іншого, унеможливити контакт птахів... зі свинями. Про це вже розповів директор Українського центру грипу, також професор Аркадій Фролов:

“Захворюваність поки що не дуже значна. Дійсно, цей вірус ще не пристосувався до організму людини. Тому зараз виникає питання, і це добре розуміють ветеринари, щоби відокремити птахів від свиней. Бо, не дай Боже, а це можливо, оці віруси здатні інфікувати представників інших видів, зокрема, свиню. Якщо він перейде до свині, то це вже буде останній крок до пандемії”.

Але, як запевняють представники МНС, ситуація повністю контролюється. Принаймні поки Говорить начальник відділу медико-біологічного захисту та медицини катастроф МНС України Віталій Маринюк:

“Працює на місці події польовий оперативний штаб. Відповідно, задіяні всі сили і засоби Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, де один з аспектів контролю за ситуацією – це своєчасне виявлення загибелі птиці, своєчасне їх діагностування, і відповідно, саме головне – це своєчасне вжиття адекватних заходів по утилізації цієї птиці і по знищенню відповідно до ветеринар-санітарних правил. Це також один із аспектів контролю над ситуацією”.

Щоправда, під час засідання прес-клубу, з прес-служби Міністерства охорони здоров''я надійшло повідомлення, що в Криму зареєстровані нові випадки масової загибелі птиці в селах Чорноморське, Мар''їне й Хмелеве, а відібрані матеріали направили в республіканську лабораторію ветеринарної медицини Криму для дослідження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG