Доступність посилання

ТОП новини

5 років від початку акції “Україна без Кучми”.


Віктор Міняйло Київ, 15 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - З нагоди 5-річчя початку акції “Україна без Кучми” на майдані Незалежності у Києві зібралося кілька десятків її учасників. Вони встановили один намет і стенд з фотографіями 5-ти річної давності. Завітали на майдан і координатори акції - нині міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і директор інституту “Республіка” Володимир Чемерис.

5 років тому вашому кореспондентові довелося робити репортаж з майдану Незалежності про початок акції “Україна без Кучми”. Тож пробачте за самоцитату:

Cьогодні у центрі Києва на майдані Незалежності з’явилася "Зона вільна від Кучми". Представники молоді з 12 політичних партій встановили на площі намети і оголосили про акцію протесту, яка завершиться лише після відставки президента України.

"Зона вільна від Кучми" на час підготовки матеріалу мала площу 50 квадратних метрів, на яких було встановлено 5 наметів.

Говорить координатор акції Юрій Луценко: "Лозунг тих, хто зібрався сьогодні один – Україна без Кучми. Ми доб’ємося цього, будемо тут знаходитися, і , якщо потрібно, голодувати до того часу, доки не піде у відставку Кучма і його криваві жандарми. Молодь України не хоче жити у країні, яка лише називається демократичною… Хочу щоб моя дитина знала, що вона європеєць по праву, а не по думкам Кучми. Ми хочемо жити у державі, де народ править всім. Саме тому на площі об’єдналися сьогодні всі: тут є соціалісти, республіканці, є партія "Собор", рухівці. Ніколи ще разом під одним кличем не збиралась така палітра України. Сьогодні ми відсуваємо на задній план всі ідеологічні розбіжності. Над нашим табором буде один державний стяг, і йому, святій Софії, Тарасу Шевченку ми сьогодні поклянемося в тому, що будемо тут до тих пір, поки Кучма і його жандарми не підуть геть з України."

Сам Леонід Кучма не уявляв собі, як розвиватиметься без нього країна:

“Так полушутку полусерйоз. Я хочу подивитися на Україну, разом з вами, без Кучми”.

А от як оцінюють посткучмівську Україну організатори акції. Говорить Володимир Чемерис:

“Питання в тому, що Україна зараз не без Кучми. Ми говорили тоді, що Україна без Кучми – це було нашою першою вимогою. Нам треба було в одну секунду, і в одну стрічку сформувати наші вимоги. Вони полягали в трьох словах “Україна без Кучми”. Але нашою головною метою була зміна системи. Коли ми не говорили - Україна без Кучми, а з ким, ми досягли великого плюсу. Коли сказали - Україна без Кучми і з ким, дуже швидко виявилося, що система не змінилася. Ми просто поміняли президента. Ми отримали зараз Україну з Кучмою, але Кучма має інше прізвище”.

Інший співкоординатор акції “Україна без Кучми”, нині поважний міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, спізнився на ювілей майже на годину. Пояснював, що стирчав у пробках – подумалося, що п’ять років тому міністр внутрішніх справ у пробках не стояв.

А ось як Юрій Луценко відповідає запитання , якою він уявляв “Україну без Кучми” п’ять років тому:

“Чесно кажучи, я не уявляв, якою буде Україна, але я знав, що вона буде кращою. Сьогодні вона краще і я в цьому глибоко переконаний і я задоволений вектором, який обрала Україна, вектор на свободу. А темпи і глибина змін залежать не стільки від майдану, і від тих, хто очолював майдан. А від тих, хто повернувся додому і мав не закривати майдан у себе вдома. Але я дуже задоволений”.

Питання - "Де Гонгадзе?" залишилося без відповіді. Новій владі ставлять його?


“- Я представник нової влади, але відповідаю за свою ділянку роботи. Попри те, що слідство веде генеральна прокуратура, я як людина, яка почала тут, на цьому місці перші намети у справ Гонгадзе, я зробив все, аби знайшли ниточки, які ведуть до розкриття цієї справи. І перші покази підозрювані у вбивстві журналіста давали саме в моєму кабінеті і звідти пішли в прокуратуру”.

Це говорив колишній спів координатор акції “Україна без Кучми”, нині міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

А на майдані Незалежності старий напис “Кучма, де Гонгадзе?”, виправили на новий “Ющенко, де замовники вбивства Гонгадзе?”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG