Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині триває дискусія навколо планів Ґерхарда Шрьодера очолити наглядову раду Північно-Європейського газопроводу.


Надія Кандиба Німеччина, 15 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Текст для ведучого: Російський концерн „Газпром” зазіхнувся також на німецький ринок. Поки німецький Бундестаґ обговорював наміри екс-канцлера Ґерхарда Шрьодера очолити наглядову раду Північно-Європейського газопроводу стало відомо, що росіяни планують поступово придбати в Німеччині міськи центри енергозабезпечення.

Тема розділу між політикою та бізнесом несподівано набрала актуальності і в Німеччині. Наміри екс-канцлера Ґерхарда Шрьодера очолити наглядову раду Північно-Європейського газопроводу сприйняли тут неоднозначно, інколи можна почути досить різку критку. За ініціативою лібералів, це питання навіть вирішили обговорити в Бундестазі, що депутати й зробили в четвер. Критики колишнього глави уряду закидають Шрьодеру брак будь-якого політичного інстинкту і говорять про неповагу до посади, яку він обіймав сім років. Заступник голови фракції „зелених” у Бундестазі Райнгард Лоске заявив:

“У випадку зі Шрьодером йдеться про те, що не можна провести чітку лінію розділу між політикою та економікою. Споруджувати тут якийсь китайський мур, мабуть, було б помилкою. Але не можна допускати, щоб люди, які під час своєї політичної діяльності виступали і підтримували певні проекти і можливо тепер володіють якоюсь внутрішньою інформацією, потім намагалися отримати з усього цього економічний зиск для себе”.

Голова фракції Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзу в Бундестазі Фолькер Каудер переконаний, що своїми діями Шрьодер „зашкодив не лише власному іміджу, а всьому політичному класу”. Подібна думка пролунала і від лідера Християнсько-соціального союзу Едмунда Штойбера. Тепер у Німеччині лунають заклики розробити спеціальний кодекс честі, який би тимчасово забороняв колишнім політикам, що обіймали високі посади, переходити до бізнесу. На захист колишнього канцлера виступив член призидії Соціал-демократичної партії Німеччини Людвіг Штіґлер:

“Є люди, яких, так би мовити, перемкнуло, які вважають, що політики після своєї відставки мають відправлятися в монастир. У будь-якому разі, я вітаю те, що Ґерхард Шрьодер у своїй новій функції опікатиметься цим великим важливим проектом”.

До речі, позитивно крок Шрьодера оцінив і голова Об”єднання торговельно-промислових палат Німеччини Людвіг Ґеорґ Браун, оскільки представник Німеччини „обійматиме важливу посаду у важливому підприємстві”. Браун наголосив, що довгострокова співпраця з російськими фірмами в енергетичному секторі значною мірою гарантуватиме забезпечення Німеччини енергоносіями. Шрьодеру ж він порадив викласти всі деталі стосовно своєї майбутньої діяльності на чолі наглядової ради Північно-Європейського газопропроводу. Браун переконаний, що тоді вдасться уникнути поширення різних чуток та невиправданої критики. Тим часом стало відомо, що „Газпром” має серйозні плани стосовно Німеччини. Як повідомив в інтерв”ю газеті „Tagesspiegel“ керівник німецького відділення цього російського концерну Ганс-Йоахим Ґорнінґ, впродовж наступних десяти років росіяни планують придбати в Німеччині низку міських підприємств енергозабезпечення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG