Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Нове обличчя старого міста.


Київ, 16 грудня 2005 року.

Архітектура будь якого міста, не гірше ніж музей, може розказати про історичні епохи, які пережило це місто, про естетичні смаки градоначальників або відсутність таких, про розквіт і занепад держави. Своєрідні стиль і манера забудови - родзинка міст і містечок і спосіб привабити туристів. Про це, зокрема, йшлося на круглому столі - тенденції розвитку історичного міста, що відбувся в Києві за участю українських та закордонних фахівців. Що сучасного будується в Україні і за кордоном? і як новобудови вписуються в історичну частину міст - про це говорять сьогодні "Звуки життя" - Нове обличчя старого міста з Надією Шерстюк

Вітчизняні та закордонні архітектори, учасники круглого столу, що відбувся у Києві, засвідчили - в Україні немає загальної концепції містобудування. Простіше кажучи, будують хто як хоче, інколи без дозволу, не враховуючи вимог безпеки і естетичної доцільності, зазначає голова спілки архітекторів України Ігор Шпарик. Кажуть, що здатність людини відчувати прекрасне, її смаки формуються, не в останню чергу і зовнішнім і внутрішнім виглядом будинка, в якому людина народилась. А в якому місті живете ви? Чи подобається вам його архітектура? Говорять перехожі ва вулиці.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Львів часто називають Європейським містом завдяки його архітектурі та географічному розташуванню. По суті. це місто зберегло структури забудови усіх історичних періодів, а особливо - сімнадцятого- дев”ятнадцятого століть. понад дві тисячі об”єктів - історичні пам”ятки, і мають особливо захищатись державою. Утім, туристів, що приїздять до Галицької столиці, вражає навіть не подих історії - каже кореспондент Радіо Свобода у Львові Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В історичній частині Лондона - більшість будинків у списку національної історично-архітектурної спадщини, який почали складати у п2ятдесятиї роках минулого століття. Цим займається спеціальна урядова установа. наразі близько пів мільйона англійських споруд - визнані пам"ятками архітектури. Про те, як ставляться британці до історичних будинків і як споруджують модерне житло - розповідає лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Коли після радянської сірої монументальності Київ став набувати Європейських рис - люди раділи: на цій вулиці стало світло, тут бруківка красива, а тут - дивіться, майже як у Америці - хмарочос! Але захват змінився на здивування і підозру, коли кількість новобудов стала вражати. Люди почали вголос говорити про доцільність саме таких споруд, громада тепер вільно користується словосполученнями на кшталт "архітектурного ансамблю". А що власне від архітекторів та градоначальників хочуть люди?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG