Доступність посилання

ТОП новини

В Криму оголошено про створення виборчого блоку Куницина.


Володимир Притула Симферополь, 16 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - В Криму оголошено про створення першого місцевого виборчого об’єднання – Блоку Куницина. Його утворили республіканські організації НДП, Демократичної партії і Партії державного нейтралітету України, а очолив - колишній двічі прем’єр-міністр автономії, а нині радник президента Віктора Ющенка Сергій Куницин.

Першим у Криму офіційно розпочав виборчу кампанію один з найвпливовіших і найвідоміших кримських політиків Сергій Куницин. Він відмовився від бренду Народно-Демократичної партії з її двома відсотками популярності і поставив на своє “розкручене” на півострові ім’я. НДП, Демократична партія і Партія державного нейтралітету України стали лише формальними цеглинами для утворення іменного блоку екс-прем’єра автономії: “Я хочу із задоволенням вам повідомити, що сьогодні, рівно за 100 днів до виборів, чи, як кажуть в армії – за сто днів до наказу, ми з нашими політичними партнерами ухвалили на спільній конференції в Криму рішення про створення блоку політичних партій, який носитиме, за нашою спільною згодою, назву “Блок Куницина” – заявив Сергій Куницин.

Він же представив тіньовий уряд Криму, сформований НДП та її політичними партнерами в Криму. “Альтернативну Раду міністрів АРК” очолив колишній комуніст і екс-віце-прем’єр в попередньому уряді Криму Сергія Куницина, професор Володимир Казарін. Він заявив журналістам, що практика “тіньових урядів” є традиційною для Європи і тепер вона приходить до Криму. Персональний склад цієї структури Володимир Казарін і Сергій Куницин пообіцяли оприлюднити дещо пізніше. Останній заявив на прес-конференції, що блок його імені візьме на майбутніх виборах до кримського парламенту не менше 30% голосів кримчан. Водночас він відзначив, що виборчий список блоку ще формується: “Ми місця не ділили, ми домовилися про принципи розподілу повноважень і місць. 80% у цьому блоці буде за НДП, 15 – Демпартією і 5% - Партії державного нейтралітету”, - повідомив Сергій Куницин.

Втім, місцеві спостерігачі досить скептично оцінюють наміри Сергія Куницина взяти третину місць у кримському парламенті. Каже відомий кримський журналіст Ленур Юнусов: “Набрати 30% для блоку Куницина, про створення якого щойно оголосили – це малоймовірно. Оскільки екс-прем’єр Криму давно вже втратив свої позиції на політичній арені автономії. Крім того, його спроби пограти на проросійських настроях кримчан – не мали успіху, тому що це поле вже давно та активно топчуть Партія регіонів, Російський блок і комуністи”, - вважає Ленур Юнусов. За його словами, більш реально можна говорити про те, що Блок Куницина лише подолає три-відсотковий бар’єр, а потім, уже в парламенті автономії утворить коаліцію з місцевим блоком об’єднаних есдеків і республіканців, який зараз формується.
XS
SM
MD
LG