Доступність посилання

ТОП новини

Україна запрошує на вибори спостерігачів.


Богдана Костюк Київ, 16 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - ДО Києва 18 грудня прибула місія Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, мета якої – визначити потреби, з якими можуть зітнутись іноземні спостерігачі на українських парламентських виборах 2006-го року. Як готується офіційний Київ до прийому іноземних спостерігачів?

Ще 1 грудня, під час київського самміту “Україна – Європейський Союз”, прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер зазначив, що проведення прозорих демократичних виборів є важливим кроком на євроатлантичному шляху України:

“Це дуже важливий момент для прогресу у цьому питанні. Якщо виборчий процес буде демократичним, Україна може розраховувати на підтримку і партнерство й Об’єднаного Королівства, і усього Євросоюзу”.

Вочевидь, офіційний Київ взяв до уваги побажання чільників ЄС. Так, днями речник Міністерства закордонних справ України Василь Філіпчук днями поінформував:

“З метою забезпечення вільних і чесних виборів, для зміцнення демократії та верховенства права у нашій державі, ми від імені президента України передали запрошення Генеральному секретареві Ради Європи Террі Девісу та генеральному секретареві ОБСЄ Марку де Брішамбо направити представників цих міжнародних організацій для спостереження за виборами в Україні”.

За повідомленням Міністерства закордонних справ, запрошення передано директорові Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Крістіану Штрохалю – власне, місія саме цієї організації перебуває ці дні у Києві.

До останніх днів, цікавою була інтрига довкола місії спостерігачів від СНД, про яку ще 13 грудня Василь Філіпчук повідомив наступне:

“Однобічна політична орієнтація керівництва місії спостерігачів від СНД призвела до тенденційного та заідеологізованого підходу і викривлених, далеких від об’єктивності висновків місії спостерігачів від СНД. Це спричинило принципові розбіжності (під час президентських виборів) між висновками місії спостерігачів від СНД та висновками спостерігачів від міжнародних організацій, авторитет яких не підлягає сумніву. Зазначені факти зумовили рішення Президента України призупинити участь нашої держави у діяльності місії СНД до кардинального реформування цієї місії”.

Але – реформована чи ні – місія від СНД буде спостерігати за парламентськими виборами в Україні. Відповідне рішення 15-го грудня ухвалила Верховна Рада. Народні обранці доручили спікерові Володимиру Литвину направити спеціальні запрошення для місії від країн СНД, а Центральній виборчій комісії – створити відповідні акредитації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG