Доступність посилання

ТОП новини

Україна так і не домовилася з Росією про ціну на газ і шукає інших виходів із кризи.


Тетяна Ярмощук Київ, 16 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Нещодавно російська компанія “Газпром” заявила про намір підвищити ціни на газ для України до 160 доларів, а потім – і до 230 доларів за тисячу кубометрів з наступного року. Україна ж стоїть на своєму: перехід на нові тарифи можливий, однак поступово. Протягом тижня українська та російська сторони намагалися домовитися. Однак нічого конкретного вирішити не вдалося.

В українсько-російському газовому конфлікті президент Віктор Ющенко знайшов і приємний момент. “Лібералізація встановлення цін на газ зробить Україну політично незалежною державою” – заявив глава України у п’ятницю. Отже, скидається на те, що протягом тижня українській та російській сторонам так і не вдалася домовитися.

Віктор Ющенко знову наголосив: переходити на нові ціни Україна згодна, проте поетапно. Натомість посол Росії в Україні Віктор Черномирдін заявляє, що платити більше за газ Україна муситиме вже з наступного року. “Сьогодні потрібно будувати не просто відносини, а й проекти, виходячи зі світових цін” – каже Чорномирдін.

Тим часом, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін вважає, що добрим знаком для України є візит керівника російської нафтової компанії “Лукойл”.

“Візит керівника “Лукойлу” Вагіта Алексерова – позитивний сигнал для України. Оскільки окрім нафти “Лукойл” видобуває ще й природний газ. Аналогічна ситуація була у Білорусі минулої зими. Тобто, приватні компанії, замість “Газпрому постачили до Білорусі газ. Тож для України була б цікава подібна пропозиція від “Лукойлу”, однак це може відбутися лише за згоди керівництва “Газпрому”, а швидше, керівництва Росії” – зазначив Володимир Саприкін в інтерв’ю радіо “Свобода”.

Фахівці ж Світового банку реконструкції та розвитку вважають, що Україна має досить сильний енергетичний потенціал, аби не мати газових проблем. Щоб вирішити газові проблеми, Україні потрібно більше використовувати свої ресурси, каже експерт Світового банку Деян Остоїч:

“Вугільний сектор, наприклад, може бути дуже сильним. Це дозволить України скоротити бюджетні витрати на закупівлю енергоносіїв. Уряд має дуже щільно зайнятися цією проблемою. Зараз же на заваді стоїть передусім тарифна політика України. І щоб просуватися у цьому напрямку, Україні необхідно змінити тарифи”.

Українська влада розглядає й інші варіанти забезпечення України природними ресурсами. Наприклад, видобуток енергоносіїв на Прикерчинській ділянці Чорного моря. Український уряд вже почав готуватися до конкурсу на право розробки Прикерчинської ділянки. За словами першого заступника глави секретаріату президента Івана Васюника, вартість інвестиційного проекту з розвідки та видобутку енергоносіїв на цій ділянці – два мільярди євро.

А для пошуку альтернативних джерел забезпечення енергоносіями в Україні створять Агентство з питань енергозбереження. Воно працюватиме над альтернативними джерелами енергії, програмами розвитку видобування нафти й газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG