Доступність посилання

ТОП новини

Євген Марчук повернувся до активного політичного життя і хоче зустрітися з Мельниченком.


Василь Зілгалов

Євген Марчук
Прага, 20 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – На сьогодні відомо, що рейтинг передвиборчого політичного блоку Євгена Марчука майже нульовий. Але сама постать Марчука є для політичного горизонту України неординарною. Тому й розмова з ним після восьмимісячного затвору із-за хвороби політика може викликати інтерес.

Тим більше, що Євген Марчук у інтерв’ю моєму колезі Василеві Зілгалову висловив чимало досить свіжих думок. І це не лише про прес-конференцію Президента Віктора Ющенка, що мала місце у вівторок, а й про справу Гонгадзе, інші резонансні історії.

Євген Кирилович не виключає, що зустрінеться з майором Мельниченком, також він переконаний, що у справі загибелі Вячеслава Чорновола ще рано ставити крапку і готовий свідчити на суді у справі Гонгадзе.

Втім, пропонуємо вам самим послухати цю розмову. Євген Марчук насамперед відповідає на питання з ким його блок вступатиме у спілку в разі приходу до нового парламенту.

Пане Марчук, як би Ви реагували на те, якби Ющенко відмінив би політреформу чи через КСУ, наприклад, чи якось інакше?

Він сьогодні сказав на прес-конференції, що він тільки до кінця року чекатиме.

Євген Марчук

Наше суспільство сьогодні (і це було видно ще на початку року і навіть під час підписання і голосування в парламенті пакетом) ще не готове до переходу на парламентсько-президентську республіку. Може скластися так, що буде дуже важко сформувати уряд на коаліційний основі.

Тому пізно, звичайно, боляче і драматично - в якійсь мірі була підміна конституційної реформи, але воно відповідало тому стану справ в суспільстві, який сьогодні є, тобто в незавершеності політичного структурування суспільства.

Василь Зілгалов

Ми звернули увагу на те, що завжди Мельниченко, коли про Вас висловлювався, то дуже обережно. Що за цим можна розуміти? Що за цим стоїть?

Євген Марчук

Можна розуміти те, що він говорить. Більше я не можу нічого коментувати.

Справа в тому, що ті бесіди, які в мене були з Кучмою, а їх було чимало, хоча і не так багато, як у інших працівників АП, вони 100% завжди мали суто діловий характер. Це видно із розшифровок.

Не знаю, можливо, ці висловлювання Мельниченка пов’язані з порівнянням моїх бесід з іншими. Були суто ділові розмови, то вони не цікавлять з точки зору “смажених” фактів.

Василь Зілгалов

Пане Марчук, Ви свого часу казали, що Ви ніколи не були знайомі з Мельниченком. Але в останній час, вже після цього скандалу, чи були у Вас якісь контакти з Мельниченком?

Євген Марчук

Поки що ні.

Я, на жаль, довгий час перебував в лікарні. В мене були дуже серйозні проблеми з хребтом. Зараз я вже помаленьку виходжу на публіку.

Мельниченко приїхав вже десь з місяць назад. Я з ним не бачився, але думаю, що, мабуть, побачуся.

Василь Зілгалов

Що Ви йому скажете насамперед?

Євген Марчук

Я не знаю поки що що я йому скажу, тому що це зараз важко уявити, але я йому сказав би те, що він заявив зараз, що він не збирається брати участі у парламентських виборах, що це дуже серйозний його політичний крок, який у значній мірі (слово незрозуміле) ті проблеми, які виникли з його репутацією десь в останні півроку у зв’язку з діяльністю людей Березовського.

Василь Зілгалов

Пане Марчук, а чи допускаєте Ви, що Ви можете бути свідком на суді у справі Гонгадзе?

Євген Марчук

Ради Бога. Якщо суд буде вважати, що це є необхідним, щоби я дав свідчення, то ніяких проблем не буде.

Василь Зілгалов

Пане Марчук, а чи є перспектива у тому, що говорять деякі люди про слідство у справі Чорновола?

Євген Марчук

Тут треба знати, що вдалося слідству за цей рік чи півроку, які матеріали, свідчення, експертизи.

На основі тієї інформації, яка мені стала відома про обставини, які передували цій останній поїздці В.Чорновола, деякі інші факти, які мені стали відомі, вони, безумовно, дають підстави для того, щоб версію про можливий замах перевірити ще раз дуже глибоко. Я думаю, що в цьому є резон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG