Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про “газове протистояння” Києва і Москви та про візит до російської столиці Юрія Єханурова.


Петро Кагуй Прага, 20 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Не чорт, а “газ поплутав”, прем’єр-міністри України і Росії не змогли знайти компромісу – такий зміст винесено у заголовок російської газети “Известия”. Власне, про результати чи радше безрезультатність вчорашній візиту Юрія Єханурова до Москви пише сьогодні ціла низка московських газет.

Ні про що домовитися не вдалося, але Єхануров мав змогу побачити як домовляються інші: перед самою зустріччю з ним російський прем’єр Михайло Фрадков пообіцяв білоруському прем’єрові газ для Білорусі у наступному році за неповних 47 доларів за тисячу кубометрів, - зазначає газета “Коммерсантъ”. А в обмін за це, прем’єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський пообіцяв нарешті виконати домовленість 2003 року – передати під контроль російського “Газпрому” 50 відсотків білоруського газотранспортного підприємства “Бєлтрансгазу”.

Газета “Коммерсантъ”, яка посилається на джерела, близькі до української делегації, пише, що Юрій Єхануров лише повторював пропозиції, вже відкинуті Москвою. Одна з них – Україна погоджується на підвищення ціни від нинішніх 50 – до 90 доларів, збільшуючи вартість транзиту російського газу до Європи. Інший варіант: за умови ціни у 230 доларів за тисячу кубометрів, Росія мала б дати Україні можливість закупити додатковий об’єм газу у Туркменістану (до 8 мільярдів кубометрів) за ціною значно нижчою – 60 доларів за одну тисячу кубометрів. Без згоди російського “Газпрому” зробити цього неможливо, оскільки ним законтрактовані усі проектні потужності газопроводів у транзитних країнах – Узбекистані та Казахстані, - зазначає “Коммерсантъ”.

А газета “Известия” пише, що після зустрічі Єханурова із Фрадковим, представник російської делегації повідомив: “В України з’явилося більше розуміння необхідності переходу на ринкові ціни – як за транзит, так і за поставки газу, але українська сторона – не усвідомлює того, що це потрібно зробити негайно”.

Джерела у російському уряді, - продовжує газета “Известия”, пропонують журналістам - “не драматизувати ситуацію”, оскільки і в попередні роки бувало, що Україна і Росія підписували домовленості про постачання газу в останні передноворічні дні. Можливо так буде і цього разу. “Известия” зауважують, що російський “Газпром” готовий пом’якшити свої вимоги і дати Україні перехідний період. Але, в обмін на це, російська компанія хоче отримати 50 відсотків усієї газової інфраструктури України - “якщо для розрахунків із Росією в України не вистачить грошей”, - як це пояснив днями заступник голови правління “Газпрому” Олександр Мєдвєдєв.

Але, такий розвиток подій, як наголошує вже часопис “Новые известия”, може обернутися для Віктора Ющенка бумерангом. Погодившись на це, Ющенко ризикує втратити довіру багатьох своїх прихильників, котрі розцінюють поступки Росії не інакше, як зраду інтересів зокрема майдану і національних інтересів у цілому. “Новые известия” зауважують, що наступні переговори з газової проблеми мають проходити на рівні “господарчих суб’єктів”, з українського боку таким є “Нафтогаз України”.

А вже російська газета “Ведомости” у статті “Даремно приїхав”, наводить слова аналітика Стівена Дашевського, який переконаний, що ближче до Нового року за участю Ющенка і Путіна буде досягнута рамкова угода. Бо поганий мир – все-таки кращий від сварки, - переконаний цей аналітик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG