Доступність посилання

ТОП новини

Самміт Світової організації торгівлі завершив свою роботу в Гонконгу, а що це дає Україні.


Василь Зілгалов Прага, 19 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Шестиденна конференція Світової організації торгівлі завершила свою роботу 18 грудня і досягла в цілому угоди про лібералізацію світової торгівлі. Хоча сама угода вступить в силу лише з 2013, але багато питань залишається. Члени організації сподіваються зняти їх до кінця весни 2006 року. Українська делегація також брала участь у цьому форумі в китайському Гонконгу і очолював її міністр економіки Арсеній Яценюк. Деякі західні експерти кажуть, що Україна може бути прийнята до СОТ вже навесні наступного року. З цим погоджується і український економічний аналітик з Інституту світової економіки, доктор наук Олексій Плотніков.

Олексій Плотніков

Важко казати, чи є вони сприятливими, тому що все ж таки процес приєднання України до Світової Організації торгівлі не є завершеним, країна все ще туди йде. Тому з цієї точки зору не можна казати чи це сприятливі, чи не сприятливі.

Безперечно, якщо дивитися на плани до вступу до СОТ, коли ще планував пан Кучма, а це був 2003 рік, в гіршому випадку – 2004, тобто, можливо, треба було вступати до СОТ раніше, можливо, це принесло б більше користі.

Те, що відбувається зараз, то це іде процес вступу.

Я в принципі позитивно ставлюся до того, що країні треба вступати до Світової організації торгівлі, враховуючи те, що більшість країн з нормальною ринковою економікою є членами СОТ.

З точки зору захищеності внутрішнього ринку, з точки зору того, що приходять конкуренти, з точки зору того, що певні підприємства будуть банкрутіти, там буде звільнятися робоча сила, когось треба буде перепрофілювати, то, безперечно, це є таке буде. Але це по такому короткотерміновому шляху. Середні і довгострокові перспективи дають Україні більше позитивів, ніж недоліків від членства у СОТ.

Василь Зілгалов

Як Ви вважаєте, від чого залежить вирішення цього питання скоріше: від двосторонніх переговорів чи від рішення керівництва організації?

Олексій Плотніков

Формально, це двосторонні протоколи. Коли будуть підписані усі двосторонні протоколи, тоді Україна буде членом СОТ.

А якщо буде політичне прагнення керівництва організації пришвидшити цей процес, то, можливо, це буде працювати на те, щоб цей процес пришвидшити.

Василь Зілгалов

А як Ви вважаєте, бо сьогодні деякі експерти вже кажуть, що на це недовго залишилося чекати, що напередодні парламентських виборів це можуть вирішити, а інші кажуть, що треба буде ще мінімум два роки чекати?

Олексій Плотніков

Я не думаю, що треба прив’язуватися до 2007 року, як це за формальною процедурою, що будуть приймати виключно на зборах, яких у 2006 не буде, а будуть у 2007. Я не думаю, що до цього треба прив’язуватися, тому що якщо будуть погоджені усі протоколи, то є реальна можливість стати членами СОТ у 2006 році.

Василь Зілгалов

Ці суперечки між розвинутими країнами і двадцяткою і країнами, що розвиваються, щодо цих пільг, кредитів, а потім, що стосується сільськогосподарської продукції, а чи це зачіпає Україну?

Олексій Плотніков

В принципі, це зачіпає Україну, тому що сільськогосподарська продукція в країнах ЄС має державні дотації, виробництво дотується в країнах Євросоюзу, і це нормальне явище з точки зору ЄС.

Що стосується України, то тут таких дотацій немає, тут невирішена програма державної підтримки сільського господарства, тому з самого початку в нерівних умовах буде сільське господарство України і країн Євросоюзу, якщо будуть зняті усі митні обмеження, і інші обмеження, які будуть зняті після входження України до СОТ.

Василь Зілгалов

А як Ви вважаєте, це нібито змагання між Україною і Росією, хто раніше вступить, це грає якусь роль, це впливає на керівництво Світової організації торгівлі?

Олексій Плотніков

Ні, все ж таки це різні економіки, це різні масштаби, це різні структури: в Росії – це енергоносії, в Україні енергоносіїв немає. І багато інших відмінностей. Тому це, скоріше, подобається політичному керівництву України, що ми, мовляв, раніше, ніж Росія, чи якщо Росія перша, то це буде гірше для нас.

В принципі це не впливатиме на членство України у СОТ. Особливо керівництво Світової організації торгівлі не буде дивитися, хто там раніше: чи Україна, чи Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG