Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Правила дипломатії.


Київ, 22 грудня 2005 року. До вихідців з колишнього Радянського Союзу у розвинених країнах традиційно ставляться майже як до дикунів. І лише за останні років п*ять Американці та Європейці почали відрізняти українців від росіян. А чи є у цьому заслуга українських дипломатів, одне з завдань яких - формувати імідж держави за кордоном? І взагалі, чим ще мають займатись дипломати? Сьогодні вперше Україна відзначає їхнє професійне свято, тому про це говорять і Звуки Життя “правила дипломатії" з Віолою Бурдою.

Кар’єра майже кожного дипломата починається з навчання. Елітарний Київський інститут Міжнародних відносин, студенти ласкаво називають інститутом малозабезпечених. І справді, навчатися у ньому можуть або най-най-най-розумніші, або за великі гроші. Кого серед майбутніх дипломатів більше - з’ясовувала на місці Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Дипломат - людина, яка повинна вміти обходити гострі кути. Однак іноді хід історії не дає права мовчати - і від голосу відомих громадян може залежати доля багатьох простих людей. Минулого року на знак протесту проти вступу України до єдиного економічного простору з Росією від своєї посади відмовився український посол в Румунії - Антон Бутейко. Але справжнім іспитом на громадянську порядність стала помаранчева революція... З одним із героїв-дипломатів спілкувався Макс Хортицький

Аудіозапис програми. Другий випуск:

З часів нової влади змінився не один посол, втім не обійшлося без казусів. Так, Посол України в Польщі Олександр Никоненко наприкінці літа втрапив у халепу - дипломата затримала поліція Варшави за управління автомобілем у нетверезому стані.... Скандали ж, пов’язані з дипломатами у Великій Британії - рідкість. Тим більше, практично неможливим є аби посол виступав зі скандальними звинуваченнями на адресу власного уряду або його найближчих союзників. Але і тут трапляються винятки - розповідає кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Не дипломат за освітою. Але природжений політик, який може з найскладнішої, і здавалося б, програшної ситуації, вийти красиво і весело. Перший президент Незалежної України. Леонід Кравчук. Він вважає, що для будь-якої професії - потрібен «організований розум і здатність наперед вираховувати - що зробить опонент». Рекомендації дипломатам-початківцям від Леоніда Кравчука….

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG