Доступність посилання

ТОП новини

Німці теж страждають від високих цін на енергоносії.


Надія Кандиба Німеччина, 26 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Високі ціни на енергоносії, з чим нині доведеться мати справу українцям, для Німеччини вже давно є реальністю – принаймні від часу енергетичної кризи 1970-х років. Економіка відреагувала тоді масовим запровадженням енергозберігаючих технологій. Пересічні німці теж почали піклуватися про ефективне використання струму та газу. Ця традиція залишилася й досі. Тим більше, що ціни на енергоносії і в Німеччині постійно зростають.

У Німеччині плата за енергоносії – струм, газ або мазут для опалення – залишається однією з найбільших видаткових статтей у приватних господарствах. Тому, купуючи нову побутову техніку, німці надають перевагу передусім тим пральним машинам або, скажімо, опалювальним приладам, які працюють найекономніше. Під час останніх підвищень цін на газ у багатьох, однак, терпець увірвався. Одні звернулися до суду, вимагаючи від енергетичних концернів представити схему формування цін на газ, інші вдалися до так званого „тихого” протесту. Спілка дрібних власників „Будинок та ділянка” закликала своїх членів провести неділю без газу. Родина Кох у Берліні підтримала такий заклик.

„Проблема в тому, що дуже складно щось зробити проти підвищення цін на газ. Ми намагаємося протестувати, відмовляючись від споживання газу впродовж цілого дня. Нічого іншого у нас не залишилося”, - сказала Сюзанна Кох.

Вона звернула увагу на монопольне становище газових концернів, внаслідок чого споживачі не мають можливостей вільного вибору.

Подібну ситуацію можна спостерігати й на ринку електроенергії. Дехто, захищаючись від високих цін, намагається обдурити електрокомпанії і просто краде струм, під”єднавшись до електромережі поза лічильником, або не платить за електроенергію. Все це випадки для детективів, які за дорученням енергопостачальних фірм розслідують подібні правопорушення. Відповідати за несплату боргів доводиться й тим, кому просто не вистачає грошей, щоб заплатити за комунальні послуги. Тут йдеться передусім про безробітних та отримувачів соціальної допомоги. Хоча таких боржників чисто по-людськи можна зрозуміти, їхні квартири без довгої дискусії теж від”єднують від електромережі.

„На жаль, ми повинні виконувати свою роботу. І нам доводиться на цей час забувати про милосердя”, - визнав Міхаель Новотний, один з берлінських контролерів.

У часи зростання цін на енергоносії великим попитом користують в Німеччині фахівці з підвищення ефективності використання енергоресурсів. Таких спеціалістів можна запросити навіть до себе додому, і вони перевірять, наприклад, наскільки добре ізольовані вікна чи дах. Адже завдяки правильній ізоляції можна вільно заощадити кілька сотень євро на рік. Тим часом окремі федеральні землі вирішили вдатися до адміністративного регулювання, намагаючись таким чином стримати подальше зростання цін на електроенергію. Так, у Гессені та Північному Рейні-Вестфалії вже відхили заяви енергетичних концернів, в яких ті домагаються дозволу на нове підвищення цін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG