Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна створити собі святковий настрій?


Інна Набока „Новий рік на порозі, а настрій абсолютно несвятковий”, - таку скаргу можна почути останніми днями від багатьох людей різного віку, фаху та соціального статусу. У чому ж річ, що так впливає на наш настрій і чи можна якось керувати цією примхливою та ефемерною субстанцією? На ці питання відповідає психолог Інна Набока.

Звичайно, насамперед, на настрій людини діють природні чинники. Адже всі ми - частинки природи і обов’язково реагуємо на зміни у ній. Кінець грудня в цьому плані – особливо несприятливий час: зимова негода, нестача сонячного світла. Дається взнаки і суспільно-політична ситуація в країні, яка, на відміну від минулорічної, не надто сприяє піднесенному душевному стану. А ще – у кожного власні негаразди й турботи...

Проте, новий рік настає незалежно від погоди, політики і наших особистих проблем. А от щодо настрою, попри всі теорії, – переконана: свій настрій ми дуже значною мірою створюємо самі. Отже, не варто чекати милостей від природи, сусідніх держав і рідних можновладців і самим зайнятися відповідальною справою створення Свята.

Власне, саме цьому і служать традиційні передноворічні ритуали: прикрашання ялинки і помешкання, підготовка подарунків, святкового столу. Втім, добре навести лад не лише у хаті, але і у своїй душі, думках, закінчити якісь важливі справи, підвести певні підсумки, постаратись віддати борги, причому не лише матеріальні, а й моральні. Це дає відчуття певної завершенності, внутрішньої свободи і, безперечно, сприяє гарному настроєві. Що ж до подарунків, то, як би ми не іронізували над подарунковим ажіотажем, явище це, гадаю, цілком позитивне, адже чудово налаштовує на свято. Ще один спосіб створення святкового настрою я б назвала італійським. В Італії є звичай: у новорічну ніч викидати старі меблі. Я, звісно, не пропоную аж таких радикальних заходів, не такі ми багаті, щоби розкидатися меблями. А от викинути весь старий непотріб, що накопичився за рік, справді варто. Причому, дуже добре робити це весело, з музикою і всією родиною. Відчуття оновлення і душевного піднесення гарантоване.

Звичайно, кожен з нас має і власні рецепти створення гарного настрою. Комусь для цього потрібно послухати улюблену музику чи передивитися старий новорічний фільм, комусь – зробити невеличкий подарунок собі, коханому, а іншому – пройтися засніженим лісом, згадати щось радісне чи просто помріяти. Головне – не забувати, що наш святковий настрій – всередині нас самих, потрібно тільки вчасно витягти його назовні. А для цього буває достатньо лише невеличкого поштовху.

Учора ввечері я вийшла з роботи стомлена й заклопотана. До нового року - кілька днів, а у мене ще стільки справ. І головне – ніякого святкового настрою... І потрапила у диво: у світлі ліхтарів тихо падав сніг, все навкруги було схоже на різдвяну казку. Чи варто говорити, що настрій мій одразу змінився. Мене охопило передчуття свята...
XS
SM
MD
LG