Доступність посилання

ТОП новини

На гірськолижних курортах Львівщини катастрофічно бракує рятувальників і …медикаментів.


Галина Терещук Львів, 27 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Рятувально-пошуковий загін на Львівщині нараховує 21 особу, це утричі менше від необхідної кількості. Ба більше того, львівські рятувальники звільняються з роботи і їдуть працювати у Польщу.

Зараз рятувальники цілодобово чергують у Львові та Славському, гірськолижному курортному селищі. За цей зимовий сезон вони надали допомогу 8 травмованим особам. Рятувальники пересуваються на лижах, важка дорога забирає чимало часу, а іноді кожна секунда коштує людині життя. Лещата рятувальники придбали за власні гроші, а снігохід, який просять від держави вже роками, вкотре не дочекались( його вартість 70 тисяч гривень). Ба, більше того, лише зараз Міністерство з надзвичайних ситуацій працівникам рятувально-пошукового загону почало повертати борг із зарплати.

На гірськолижних курортах Львівщини нараховується 30 бугелів, якими на лижах піднімаються на гору, і 3 канатно-крісельні дороги. Згідно з нормами, на кожному з витягів мають чергувати щонайменше по двоє рятувальників. Їх загалом мало б бути у загоні не 21 особа, а близько 70.

Михайло Яворівський, керівник рятувально-пошукового загону каже, що катастрофічно бракує людей і ліків для надання першої медичної допомоги.

«Бинти, шини ми придбали самі, а потрібні знеболюючі препарати, йод, перекис . Цього року ми не отримали жодного спорядження, старе зносилось. Знову собі купили лижі. Нічого на краще не змінилось. Ми зараз перебуваємо у стадії реорганізації, але процес перереєстрації призупинений. Мають створити львівський пошуково- рятувальний загін, який був би у підпорядкуванні ОДА і Міністерства з назвичайних ситуацій».

Таке рішення має ухвалити обласна рада наступного року. А тим часом рятувальники знову звернулись до власників туристичних баз, щоб ті встановили аптечки на витягах, наразі прохання без результату. Як і нерозчищені дороги, що ведуть до підйомників. Добратись нею можна на приватних машинах. «УАЗи» часто перевертаються.

Богдан Матолич довгий час у Львівській обласній адміністрації займався питаннями розвитку інфраструктури на гірськолижних курортах області, але, за його словами, немає виробленого механізму впливу влади на власників туристичних баз,щоб ті укладами угоди з рятувальною службою і відповідно платили за безпеку своїх відпочивальників. Згідно із законодавством, кожен турист має бути застрахований. Цією вимогою власники турбаз та пансіонатів нехтують.

Для прикладу, у Польщі на кожному витязі на горі чергують по кілька рятувальників, які споряджені сучасним обладнанням. Щороку держава на поліпшення матеріальної бази рятувальної служби виділяє 250 тисяч доларів. Допомагають і приватні підприємці.

Наразі Україна досвід сусідів не переймає, але українські рятувальники дедалі частіше поповнюють ряди польських рятувальних загонів.
XS
SM
MD
LG