Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірня Свобода”: Підсумки року: політичні (внутрішньо і зовнішньо) та економічні. Чим запам’ятається 2005-й, рік помаранчевої влади? Що доброго і поганого перейде у рік наступний?


Юлія Жмакіна Гості: Михайло Волинець – народний депутат, БЮТ, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, (на момент виборів – безпартійний); Володимир Майстришин - народний депутат, фракція Народна партія, Комітет з питань бюджету, (на момент виборів- безпартійний); Сергій Жижко – народний депутат, фракція Наша Україна, Комітет з питань національної безпеки і оборони, 77-й номер у списку (на момент виборів - Конгрес Українських Націоналістів) ; Василь Горбаль – народний депутат, фракція Партії Регіонів.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 27 грудня 2005 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Юлія Жмакіна

Радіо “Свобода” продовжує своє мовлення.

На годиннику рівно 20.00. 20 грудня. У прямому ефірі передача “Вечірня Свобода”. Сьогодні її проведу я, Юлія Жмакіна.

Моїй подрузі 2005-й назавжди запам’ятається народженням первістка, маленької Софії. Лондонцям серією жахливих терактів в одній з найкращих столиць світу. “5-му каналу” 2005-й перезапуском і виходом у світ як перший інформаційний телеканал України. Католикам смертю Папи Іоанна Павла Другого. Юлії Тимошенко прем’єрством. Українському бюджету 24 мільярдами від продажу металургійного гіганту “Криворіжсталь”... Спогадів чимало.

На політичних та економічних, але тих, що робили політику в Україні, спогадах 2005 року ми зупинимося у сьогоднішній передачі “Вечірня Свобода”.

Усі ці аспекти ми будемо обговорювати із чотирма народними депутатами. Це Михайло Волинець, народний депутат (БЮТ), Володимир Майстришин, народний депутат (фракція Народна партія); Сергій Жижко, народний депутат (фракція “Наша Україна”); Василь Горбаль, народний депутат (фракція Регіонів України).

Вітаю вас, шановні гості!

Шановні гості, я вас прошу назвати три події 2005-го року, які ви вважаєте найвпливовішими, найсерйознішими подіями? Михайло Волинець

Це призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром, першої жінки в нашій державі. Друге – це відставка Юлії Тимошенко з посади прем’єр-міністра. Третє – це соціальний рік, тому що збільшилися зарплати, в кілька разів збільшилися виплати по соціальних пільгах і багато чого іншого.

Василь Горбаль

Це був рік півня, а тому він був досить яскравим на події. Але ви знаєте, що півень яєць не несе, тому якихось позитивних результатів я не відчув.

А ключовими були позиції такі: один уряд, його відставка і черговий уряд.

Володимир Майстришин

Ми вперше у цьому році спробували реально жити як самостійна держава з усіма негативами і позитивами. Ми перший раз побачили, що таке ревальвація гривні. Також початок виборчої кампанії, я думаю, що найцікавішої виборчої кампанії, ми будемо бачити її у 2006-му році, але початок цієї кампанії ми побачили у цьому році.

Сергій Жижко

Для мене найважливішою подією була інавгурація Президента України Віктора Ющенка в політичному аспекті, тому що нарешті Україна отримала українську владу і можливість розвиватися самостійно в європейському векторі розвитку.

В економічному плані, як на мене, найяскравішою подією була приватизація “Криворіжсталі” по ринковій ціні взагалі на пострадянському просторі, як приклад правильної приватизації.

Я є член Комітету з питань національної безпеки і оборони і для мене важливим було виведення військ з Іраку. До речі, до якого на останньому етапі долучився Президент України Віктор Ющенко.

Юлія Жмакіна

Що насправді є причиною загострення? Чого добивається Росія? Що відстоює Україна?

Михайло Волинець

Це політичний пресинг з боку Росії, яка намагається сьогодні приструнити Україну, поставити її в те русло, в якому вона йшла з Росією під час режиму Кучми. Це головна причина.

Юлія Жмакіна

Пане Василю Горбаль, західні медіа пишуть, що таким чином Росія карає Україну за помаранчеву революцію. Що причина газового конфлікту?

Василь Горбаль

Це повна нісенітниця, якщо відноситися до історії цього питання. Питання щодо зміни ціни на газ завжди було складним і проблемним питанням у переговорах України і Росії. На піднятті ціни настоювала СОТ досить тривалий час.

Непрофесіоналізм певних керівників “Нафтогазу”, яких би я особисто не взяв в більш-менш пристойну структуру на керівні посади, які керують, від імені держави проводять певну політику ...

Юлія Жмакіна

Виходить, що не професійні менеджери?



Василь Горбаль

Збіглося все в часі. Ми можемо говорити, що пройшла революція троянд у Грузії. Ви знаєте, грузини підписали контракт і зараз задоволені будуть зустрічати новий рік. Все у них спокійно. А ми до нового року підходимо і не знаємо, чи у нас буде газ, по якій ціні.

Володимир Майстришин

Газове питання має різні відтінки. Тільки що був синхрон Володимира Литвина, лідера нашої партії. Дійсно, є багато білих плям щодо проходження цього питання. Тому треба, щоб позиція була висвітлена до кінця Президентом. Тоді можна приймати рішення, тому що це є комерційний контракт між комерційними структурами НАК “Нафтогаз” і “Газпром”. Треба знати всю інформацію, що там відбувається.

В Центрі Разумкова був круглий стіл. Я виступав там з доповіддю і сказав, що в першу чергу ми маємо подякувати Росії за те, що вона підкреслила ту приказку, що “поки гром не гряне, мужик не перехреститься”. Ми маємо зробити Україну енергонезалежною державою. Це можливо зробити у випадку, якщо ми займемось реально з завтрашнього дня структурною перебудовою енергозберігаючу модель нашої економіки.

Я думаю, що тут наша подяка зі сторони Росії якраз за те, що вони стимулювали цей процес. Я надіюся, що парламент найближчим часом прийме пакет законопроектів, і ми обов’язково розбудуємо енергозберігаючу модель України. Ми маємо це зробити.

Юлія Жмакіна

Пане Сергію Жижко, Ви думаєте, що тут більше політичних стосунків, тиску, чи з’ясовуються звичайні економічні питання, за які давно треба було братися?

Сергій Жижко

Ніяких економічних підстав, щоб підвищувати ціну на газ, тим більше в таких величезних розривах цінових не було. З іншого боку, ми пожинаємо результати політики президента Кучми і тих людей, яких він ставив на нафту і газ. Відома фраза Бакая про те, що всі мільйонери українські виросли на торгівлі нафтою і газом. Їм вигідно було по такому механізму брати і продавати газ, приховувати і т.п.

Ми розуміємо, що сьогодні треба виправляти ситуацію і виходити на міжнародний рівень розрахунків. Але це треба робити цивілізовано і поступово. З іншого боку, підвищення цін на газ вдарить по металургійних і хімічних підприємствах, які найбільш споживають газу, а власники цих підприємств і керівники знаходяться в списках партій, які належать до нашої опозиції і сподіваються, що підвищенням цін на газ народ обуриться, кинеться в обійми опозиції і буде підтримувати її на виборах.

Розрахунок Путіна в політичній складовій цього питання не відбувся і не відбудеться. Я думаю, що той, хто купляє газ сьогодні в Росії для металургійних підприємств зрозуміють, яку шкідливу послугу зробив їм Путін в економічному вимірі їхньої підприємницької діяльності.

Юлія Жмакіна

Дякую всім!

До побачення!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG