Доступність посилання

ТОП новини

Кримські депутати хочуть розглянути питання українсько-російської суперечки за Чорноморський флот на сесії парламенту автономії


Володимир Притула Симферополь, 28 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Кримські депутати хочуть розглянути питання українсько-російської суперечки за Чорноморський флот на сесії парламенту автономії. Сьогодні один з лідерів депутатської групи “Крим” у Верховній Раді АРК Володимир Казарін заявив, що кримський парламент має відреагувати на загострення ситуації довкола питання про базування Чорноморського флоту Росії у Криму.

Заступник керівника депутатської групи “Крим” у Верховній Раді АРК і глава нещодавно сформованого опозицією тіньового уряду Криму Володимир Казарін переконаний, що українсько-російські суперечки щодо базування Чорноморського флоту Росії на Кримському півострові заторкують інтереси усіх кримчан, тож парламент автономії мусить спеціально розглянути це питання на найближчій своїй сесії. Володимир Казарін: “Ми настійливо вимагаємо, щоб на сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим, яка запланована на перші дні січня, питання про ситуацію довкола Чорноморського Флоту було внесене до порядку денного і стало предметом спокійного розгляду і спокійної розмови депутатського корпусу. Нехай висловляться ті, хто за, хто – проти, нехай питання буде винесене на голосування. І голосуванням депутатська більшість визначиться зі своєю позицією – це і є демократія”.

Він також повідомив на прес-конференції у Симферополі, що балотуватиметься до кримського парламенту за списком Блоку Сергія Куницина. В останнього, до речі, серйозний конфлік із лідером кримської організації Партії регіонів Василем Кисельовим. Володимир Казарін теж “проїхався” по “регіоналам”, які очолюють парламент автономії: “Якщо це не буде зроблено, то ми насамперед звернемося до керівництва Партії регіонів в особі Віктора Януковича, попросимо дати пояснення цієї позиції, що займають регіональні лідери цієї партії. І в кримському партаменті ставитимемо питання про недовіру керівникам кримської Верховної Ради”.

У правлінні кримської організації Партії регіонів відмовилися коментувати вимоги депутатської групи “Крим”, пославшись на те, що їхній голова Василь Кисельов – у відпустці. Там також повідомили, що лідер партії Віктор Янукович неодноразово оприлюднював свою позицію по Чорноморському флоту.

Тим часом голова кримської організації Народного Союзу “Наша Україна”, народний депутат України від Криму Володимир Шкляр в інтерв’ю Радіо “Свобода” заявив, що проблеми міждержавних стосунків і державної безпеки – перебувають у компетенції керівництва держави, а не парламенту автономії, а згадані вимоги в нинішній ситуації – це “передвиборче політиканство”: “Все, що робиться у Криму за останні місяць-півтора – робиться виключно з однією політичною складовою – перспективою на березень 2006 року. Що ж стосується власне сьогоднішньої заяви Казаріна, то це питання не входить до компетенції Верховної Ради Криму. А ці угоди, які існують по Чорноморському флоту – російська сторона мусить виконувати – чітко за договором. Я думаю, що рівень цього питання – як мінімум двох президентів, а не Казаріна, чи іншого кримського депутата, за всієї поваги до Верховної Ради Криму”, - заявив голова кримської організації Народного Союзу “Наша Україна”, народний депутат України від Криму Володимир Шкляр.
XS
SM
MD
LG