Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-українська газова суперечка наразі не зачіпає інтереси Угорщини.


Василь Плоскіна Угорщина, 30 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Угорський уряд запевняє співвітчизників, що газова суперечка між Україною та Росією суттєво не відіб’ється на запасах природного газу в Угорщині. Днями російський “Газпром” повідомив керівництво угорської нафто-газової компанії “Мол”, що коли переговори з Україною зайдуть у глухий кут, може статися, що Угорщина з наступного січня отримає на 15-20 відсотків меншу від запланованої кількість російського газу.

Досі угорці безперешкодно отримували голубе паливо по трубопроводу “Дружба”, зведеного наприкінці 1970-х років ще в часи колишнього Радянського Союзу. Свій відтинок газової магістралі споруджували й угорські будівельники, які працювали в основному на ділянці траси, що пролягає через Тернопільську, Івано-Франківську та Закарпатську області. До речі, чимало угорців повернулися додому після роботи в Галичині у шлюбі з українками.

Нині угорська преса рідко згадує про це. Натомість часто подає матеріали про розвиток газового конфлікту між Росією та Україною, зазначаючи при цьому, що в його основі лежить постанова російського монополіста “Газпрому” згвинтити в кілька разів ціни на газ для українських споживачів. Оскільки офіційний Київ наводить у цій суперечці свої аргументи й не погоджується на завищені тарифи, російська газова компанія сповістила угорський “Мол”, що не може гарантувати з наступного року безперебійне постачання палива через територію України.

Янош Кока, керівник міністерства економіки й транспорту сказав з цього приводу, що для Угорщини це не становитиме великої проблеми, тому що країна має достатній запас газу на зиму. Крім того, зазначив міністр, угорський уряд має і окремий план дій на випадок надвичайної ситуації у сфері постачання газу. Янош Кока, зокрема, пояснив:

- Ми визначили порядок, який допомагає дотримуватися черги отримання палива для різних категорій угорських споживачів, у тому числі з інших енергетичних джерел, щоб без зволікань для технологічних процесів на виробництві перейти з газу, скажімо, на мазут, нафту, вугілля тощо.

Водночас Янош Кока повідомив, що звернувся до російських і західноєвропейських дипломатів з проханням посприяти у вирішенні тривалої газової суперечки між Києвом і Москвою.
XS
SM
MD
LG