Доступність посилання

ТОП новини

“В лесу родилась елочка...”... А у СРСР її заборонили.


Богдана Костюк Київ, 30 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Більшість європейців, включно з українцями, не уявляє Новорічних свят без прикрашеної ялинки. У багатьох державах та окремих містах, навіть конкурси проводяться щороку – “Найкраще вбрана ялинка”, “Найдовша ялинка”, “Найоригінальніша ялинка”. І нам, на початку двадцять першого століття, важко уявити, що не так вже і давно – у 1920-ті роки – у Радянському Союзі новорічні ялинки були заборонені!

Чим не сподобались Новорічні ялинки тодішньому керівництву Радянського Союзу, розповідає київський історик Дмитро Малаков:

“Після приходу до влади більшовиків. Ялинка – як свято – була взагалі заборонена. Я пам’ятаю з розповідей своїх батьків, що за часів НЕП-у (1920 – до кінця 1920-х років) ялинки не святкували. Боронь Боже про Різдво і таке інше казати! Але такі, знаєте, люди, які (були) вірні традиціям, вірні своїм спогадам дитинства, часом робили ялинку таємно, підпільно. Це виглядає смішно сьогодні – але ялинку ставили у шафі. Витягали звідти одяг і ставили маленьку ялинку, її таємно приносили, ховали, і там у шафі вона стояла прикрашена. І коли приходили свої – тоді шафу відкривали, але Боже збав щоби про це довідались сусіди. Тому що був тоді такий вигаданий вислів – “Нове відкриття радянських вчених: стук летить швидше від звуку”. І всі боялися, що донесуть, “настучать” і тому ялинку ховали”.

А як новорічне свято для дітей ялинка з’явилась у середині 1930-х років. Дмитро Малаков далі:

“Легенда, що ялинка пов’язана з Різдвом Христовим, те рішуче відкидалось і вважалося, що це тільки свято для дітей – Новий рік. Було і те, що Церква, котра була дозволена у тих мірках, його (Різдво) відзначала. Але ж було і таке, що до церкви ходили спеціально від кожного великого виробництва члени парткому – стежили, хто прийшов, щоби своїх зловити і все каралося. Це було не зовсім, як кажуть, приємне свято, тому що люди – або ті, хто не був на праці десь, або ті що за віком були, так би мовити, відсторонені від впливу влади, - то тільки ті могли ходити. Старі люди. А молодь – Боже збав, з них ніхто не міг ходити до церкви!”.

Тепер же, як каже пан Малаков, український народ швидко відновлює давні традиції Різдвяних і Новорічних свят, що, на думку істориків, свідчить про відродження української нації.
XS
SM
MD
LG