Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки нинішнього політичного року в Криму.


Володимир Притула Симферополь, 30 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Традиційно у передноворічний період заведено підбивати підсумки року, що минає, згадуючи головні події, які вплинули на життя в регіоні.

Коли я запитав кількох кримчан, чим найбільше запам’ятався рік, що минає, жоден з них не назвав якусь політичну подію. Називали весілля дітей, народження онуків, перехід на нову роботу і навіть виграш у лотереї. Що ж до уточнень про політичні події, то переважна більшість опитаних кримчан називали зміну влади в автономіїі, як не дивно, захворювання домашньої птиці у Присивашських регіонах півострова на пташиний грип.

Від останнього постраждали, за офіційними даними, 15 населених пунктів Чорноморського, Совєтського, Нижньогірського і Джанкойського районів автономії. Через загрозу поширення цієї хвороби у близько трьох десятках сіл були знищені 70 тисяч голів домашньої птиці. З 5-го по 29-те грудня у низці населених пунктів Присивашшя президент Ющенко запровадив надзвичайний стан. Карантин у постраждалій зоні триває і зараз.

А бореться з ним уже третій за ліком з початку року уряд Криму. З дореволюційних часів до квітня в автономії працювала Рада міністрів АРК на чолі із Сергієм Кунициним. Зрештою, під тиском з Києва і Симферополя він пішов у відставку, і новим кримським прем’єром за рекомендацією Віктора Ющенка став лідер Української республіканської партії “Собор” Анатолій Матвієнко. Ключові урядові посади обійняли кілька вихідців зі столиці. До складу нового уряду увійшла також частина урядовців з попередньої Ради міністрів, що місцеві спостерігачі пояснювали давніми зв’язками екс-прем’єра, члена Народно-демократичної партії Сергія Куницина із колишнім лідером НДП Анатолієм Матвієнком.

Втім, останній довго у прем’єрському кріслі не протримався. Наприкінці вересня за ініціативою депутатської групи “Союз”, на яку має вплив народний депутат України Лев Міримський, Верховна Рада Криму висловила недовіру уряду Анатолія Матвієнка, відправивши його у відставку. Серед активних борців за таке рішення опинилася і фракція Народного Союзу “Наша Україна” на чолі з банкіром Анатолієм Бурдюговим. Він і став новим кримським прем’єром. Але більшість у новій коаліційній Раді міністрів АРК отримали представники “блакитного” табору – Партії “Союз” і Партії регіонів. Таким чином “союзівці” і “регіонали” цього року, як це не звучить парадоксально, вперше стали “партіями влади” в Криму.
XS
SM
MD
LG