Доступність посилання

ТОП новини

У газовому протистоянні поляки підтримують Україну.


Єва Поштар Варшава, 2 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Головна тема дня в Польщі - українсько-російське газове протистояння. Сьогодні польські журналісти повідомляють наскільки знизився тиск газу в трубі в Дроздовичах - на кордоні із Україною. І ці повідомлення звучать як воєнні кореспонденції. На телеекранах і в газетах – маршрути газопроводів і таблиці. Старшому поколінню ця криза нагадує часи, коли по карті стежили за повідомленнями з фронту, а молодшому - таблиці футбольних змагань. Про настрої поляків в перший робочий день Нового року із Варшави повідомляє кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

Через територію України проходить 20 відсотків газу, який отримують поляки. Міністр економіки Польщі на спеціально скликаній вчора прес-конференції запевнив, що ситуація під контролем: приватні споживачі не відчують зменшення поставок російського газу, влада буде використовувати державні резерви газу, а також альтернативні шляхи поставок, наприклад через Білорусь. Якщо ж українсько-російський конфлікт продовжиться, то польський уряд має намір запровадити квоти щодо використання газу в промисловості.

Міністер економіки Польщі Пйотр Возняк сказав :

"Дається взнаки відсутність системних поставок газу з різних джерел. Я пригадую, як особисто підписував контракти на поставку газу із Норвегії."

Цей контракт підписали на початку століття, коли прем"єром у Польщі був Єжи Бузек. Потім уряд Союзу демократичної лівиці і прем"єр Лешек Міллер відмовилися підписувати угоду Норвегією, як тоді пояснили, через економічну неефективність. Тепер у Польщі знову наголошують, що блакитне паливо важливо отримувати з різних джерел.

Газове протистояння між Києвом та Москвою має політичний підтекст, вважають польські оглядачі. Публіцист щоденника "Жечпосполіта" Славомір Поповський написав у статті " Газова війна за Україну" таке: - " Обмеження монопольної позиції "Газпрому" на польському енергетичному ринку є так само важливе, як виведення радянських військ із Польщі на початку 90-тих років". Закордонну політику Росії журналіст характеризує коротким твердженням - газ замість танків.

У статті "Кремль хоче відвоювати Україну" коментатор "Ґазети Виборчої" Томаш Бєлецький пригадує : - "В минулому році польські політики переконали уряди держав ЄС підтримати Помаранчеву революцію. Сьогодні мусять голосно говорити Європі про газову колонізацію Кремля в Україні. Автор закликає Варшаву заохочувати ЄЄ підтримати українську незалежність і чесний компроміс в справі ціни газу.

Політику Росії, яка прагне у понад чотири рази підвищити вартість газу для України, у розмові з радіо "Свобода" також розкритикував голова авторитетної громадської організації - Польсько-українського форуму - Генрик Вуєц:

"Така політика не прийнята в економічних відносинах в Європі, ЄС. Це ознака зовсім іншої політики, яку не проводять цивілізовані держави. Це тим більш кричуще явище, коли знаємо, що Росія бажала брати участь у діяльності європейської спільноти народів. Ці дії вказують на те, що в Росії перемагає авторитаризм, це спроба побудови великодержавної Росії, а також намагання тиснути на своїх сусідів, щоби підкорити їх волі імперії."

Про настрої серед пересічних поляків щодо газової кризи свідчить дискусія, яка розгорнулася на сайті щоденника "Ґазета Виборча." Переважна більшість людей, які висловлюються в Інтернеті, підтримує Україну. Так само як і в Україні відвідувачі форуму розглядають можливість не купляти російських продуктів. Наведу кілька із коментарів:

"Україна переживе совєтську помсту. Це врешті-решт позначиться на самих совєтах. Не тільки Україна, ми також будемо пам"яти перекриття газу.;

"Росія напала на Україну на світанку, так само як гітлерівська Німеччина напала свого часу на Польщу";

"Можна підтримати Україну, пишучи тут на форумі "Газети виборчої". Можна попросити редакцію, щоб передала ці голоси Послові України у Польщі".

"Українцям потрібна підтримка. Ми сказали "А", коли наші лідери поїхали в Україну боротися за їхню волю. Тепер ми скажім "Б" залишімся з ними до кінця. Маємо газові сховища, може зуміємо їм допомогти..."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG