Доступність посилання

ТОП новини

Про нового енергетичного прем’єра Віталія Гайдукаю.


Віктор Міняйло Київ, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перефразовуючи поета, можна сказати: віце-прем’єр з питань паливно-енергетичного комплексу в Україні більше, ніж віце-прем’єр. Тим паче зараз.... Напередодні Нового року Президент України Віктор Ющенко призначив на цю посаду Віталія Гайдука. Він вже обіймав її в уряді Віктора Януковича.

“Залізний Віталій”, “геній схем” (звичайно тіньових схем), автор ланцюжка “вугілля-кокс-руда-метал”, - такими епітетами наділяють Віталія Гайдука журналісти, колеги і противники.

Він разом з Сергієм Тарутою і Ринатом Ахметовим створював “Індустріальний союз Донбасу”. А коли пан Ахметов втратив інтерес до ІСД, і переключився з газу на метал, саме Віталій Гайдук втримав корпорацію на плаву.

Офіційна біографія пана Гайдука повідомляє, що він народився 48 років тому на Донеччині, здобув фах інженера-економіста в Донецькому політехнічному інституті, працював інженером, економістом, заступником директора з економіки Донецького обласного центру ”АвтоВАЗтехобслуговування” і цілих шість років директором Зуївського енергомеханічного заводу. З середини 1990-х починається сходження Віталія Гайдука - заступник голови Донецької обласної Ради, а згодом - перший заступник голови Донецької облдержадміністрації - тобто Віталій Гайдук якийсь час був заступником самого Віктора Януковича.

З жовтня 1997 р. до лютого 2000 р. пан Гайдук президент закритого акціонерного товариства “Візаві”, згодом – перший заступник міністра, міністр палива та енергетики України. І нарешті з листопада 2002 р. по грудень 2003 р. – віце-прем’єр-міністр України з питань ПЕК.

У біографії, доступній кожному на персональній інтернет-сторінці Віталія Гайдука, чомусь не згадано що він –президент консорціуму “Індустріальна група” (Київ). А також голова спостережної ради компанії “Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського”. Заради справедливості відзначимо згадки в пресі про незаконність і непрозорість приватизації цього комбінату.

Між тим, віднайти згадку про організаторську неспроможність пана Гайдука нам не вдалося

Говорить голова Незалежної профспілки гірників України, депутат з фракції БЮТ Михайло Волинець:

“Гайдук дуже сильний менеджер. Він перший у нашій державі створив транснаціональну корпорацію. Ринат Ахметов лише потім намагався це зробити. Він 2 з половиною роки назад, коли був віце-прем‘єром, рештки свого приватного бізнесу виніс з Донецька, тому що Ринат Ахметов розгромив цей бізнес, особливо у вугільній галузі”.

Під час першого перебування на посаді енергетичного віце-прем‘єра Віталій Гайдук виступав проти створення газотранспортного консорціуму за участі Росії, проти реверсу нафтогону “Одеса-Броди” і за продовження цієї труби до Польщі. Як стверджують експерти, взамін він хотів щоб ІСД, якому вже сталі тісно в Україні, придбав польський метало комбінат. Що власне з часом й трапилося.

За це, стверджують експерти, у грудні 2003 року президент і відправив Віталія Гайдука у відставку.

Повернувся він на цю ж посаду за 2 роки.

Це повернення коментує активіст парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима:

“Віталій Гайдук зобов‘язаний, як мужчина і як політик, поставити мені напередодні різдвяних свят найдорожчу фляжку віскі, яка продається в Україні. Саме Гудима настирливо рекомендував президенту Ющенку створити посаду віце-прем‘єра з питань ПЕК. Я двічі називав прізвище пана Гайдука. Пан Гайдук є жорсткий і проукраїнський політик. Незважаючи що він донецький.

Кор.: І співвласник Індустріального союзу Донбасу.

Він є співвласником стількох багатьох підприємств, що ми з вами усього не перелічимо. Тобто він є донецький, і що парадоксально, він є проукраїнським”.

Не поділяючи думку пана Гудими щодо парадоксальності поєднання прикметників “донецький” і “проукраїнський”, нагадаємо: новопризначений віце-прем‘єр керуватиме міністерствами палива і енергетики та вугільної промисловості. Також він очолить агентство з енергозбереження, яке ще належить створити. Президент України поставив перед Віталієм Гайдуком направду амбітне завдання: за чотири роки вивести Україну на незалежний енергетичний баланс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG