Доступність посилання

ТОП новини

Газова ситуація в Криму стабільна, урядовці стверджують, що природного газу вистачить усім, ще й залишиться.


Володимир Притула Симферополь, 4 січня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Попри сьогоднішнє повідомлення про врегулювання газової суперечки між Україною і Росією, тема постачання енергоносіїв залишається в центрі уваги влади і громадськості в регіонах, в тому числі і в Криму. Тут сьогодні прес-центр Верховної Ради автономної республіки повідомив, що за будь-яких критичних обставин Крим повністю забезпечить себе природним газом власного видобутку, а також із раніше заповненого Глібовського газосховища. Кримські урядовці стверджують, що газу вистачить усім, ще й залишиться.

За даними прес-центру Верховної Ради Криму, за щоденної максимальної потреби автономії у 9 мільйонів кубометрів природного газу, державне акціонерне підприємство “Чорноморнафтогаз” щодоби добуває майже 3 з половиною мільйони, стільки ж півострів отримує з Глібовського газосховища, куди раніше додатково закачали 200 мільйонів кубометрів газу. Поки що решта газу надходить з материка.

Але, якщо зовнішній газ до Криму не потраплятиме, автономії все-рівно не загрожуєватиме гострий дефіцит енергоносіїв – таку заяву у Симферополі зробив віце-прем’єр кримського уряду Азіз Абдуллаєв, який відповідає за паливно-енергетичний комплекс АРК. За його словами, компанія “Чорноморнафтогаз” здатна задовольнити потреби Криму у газі , в тому числі в умовах, якщо середньодобова температура повітря опуститься нижче 5 градусів морозу.

Коментуючи пресі становище, що склалося, кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов закликав його не драматизувати, заявивши, що кримська влада до надзвичайного ситуації готова і в Криму є свій ресурс для того, щоб нормально працювати. Він також відзначив, що в республіканському бюджеті 2006 року вперше закладені значні кошти на розвиток технологій із енергозбереження – майже 32 мільйони гривень.

Не панікувати закликав і кримський спікер Борис Дейч, каже його прес-секретар Ірина Пензякова: “Голова Верховної Ради Криму Борис Дейч наголосив, що ситуація в АРК сьогодні стабільна. З материка щодня надходить 2 мільйони кубометрів газу, у кримчан вдома тепло, всі котельні працюють. Кримський спікер закликав усіх не драматизувати ситуацію, а працювати так, щоб своїми справами і ставленням до них сприяти тому, щоб було тепло і завтра”, - це була прес-секретар кримського спікера Ірина Пензякова.

Борис Дейч доручив урядовцям підготувати і винести на найближчу сесію кримського парламенту Комплексну республіканську програму з енергозбереження в АРК. Парламент автономії також має намір звернутися до Кабінету міністрів України з пропозицією про фінансуванння програм, пов’язаних з освоєнням родовищ вуглеводнів на Східному шельфі Азово-Чорноморського басейну. Саме там, за даними фахівців, розташовані значні поклади природного газу і нафти, однак, вітчизняні технології поки не дозволяють працювати там, оскільки вуглеводні розташовані на великій глибині. Поки що ж парламент автономії готує звернення до населення Криму, керівників підприємств, установ і закладів із закликом до суворої економії енергоресурсів.
XS
SM
MD
LG