Доступність посилання

ТОП новини

Професія журналіста у 2005 році. (Дані звітів «Репортерів без кордонів» та «Комітету захисту журналістів»).


Петро Кагуй Прага, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Під час війни в Іраку та нинішнього збройного протистояння у цій державі загинуло більше журналістів та співробітників засобів масової інформації, ніж протягом 22 років воєнних дій у В''єтнамі, наголошують представники організації «Репортери без кордонів», штаб квартира якої міститься у Франції.

За даними цієї організації, минулого року у світі було убито 63 журналісти, понад 800 заарештовано і понад 1300 представників мас-медіа стали об’єктами нападів та погроз.

Минулий рік був найнебезпечнішим для журналістів за останні 10 років. Найбільше - 24 журналісти і 5 їхніх помічників - загинули в Іраку.

Представник «Репортерів без кордонів» Анабелле Аркі зауважила: «Найнебезпечнішим реґіоном у світі для журналістів, без жодного сумніву, був Ірак - через війну».

По двоє журналістів загинули у Росії та Азербайджані, і по одному - у Білорусі та Казахстані.

А в списку найбільших «ворогів Інтернету» Китай, Куба, Іран, північна Корея, Білорусь, Туркменистан та Узбекистан.

Такі дані оприлюднила міжнародна організація «Репортери без кордонів».

А вже «Комітет захисту журналістів», штаб-квартира якого розташована у Нью-Йорку, задокументував 47 випадків загибелі журналістів у 2005 році. Причому у більшості випадків їх убили безпосередньо за їхню роботу чи щоб змусити мовчати.

Окрім Іраку, де журналісти ставали жертвами в результаті збройного протистояння у цій країні, минулого року найнебезпечнішими для роботи журналістів були такі країни як Пакистан, Шрі-Ланка, Філіппіни,Бангладеш та Сомалі.

Представники «Комітету захисту журналістів» наголошують також на тривожній тенденції. Починаючи із 1992 року, лише 15% замовників убивств журналістів постали перед судом.

Слід зауважити, що правозахисні організації у галузі журналістики констатують значне покращення ситуації зі свободою слова в Україні після Помаранчевої революції. Тоді як ще в недалекому минулому Україну включали до так званих чорних списків, а Леоніда Кучму зараховували до найбільших ворогів преси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG