Доступність посилання

ТОП новини

Україна таки підписала угоду з Росією про газові поставки.


Тетяна Ярмощук Київ, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Головна подія дня сталася вночі. О 1:30 за київським часом Україна та Росія домовилися про газові поставки російського газу та транзит газу туркменського.

Глави “Газпрому” та “Нафтогазу України” офіційно оголосили про домовленість під час прес-конференції в Москві. Глава “Нафтогазу України” Олексій Івченко заявив:

“Таким чином, як гадаю, що наші стосунки повністю переходять на ринкові, і дають нам можливість забезпечити ті потреби, які потрібні нашій компанії”.

Глава російського “Газпрому” Алєксєй Міллер сказав ось що:

“Ми впевнені, що досягнуті домовленості забезпечують додаткові гарантії безпеки експорту газу до Європи і є хорошим підґрунтям для розвитку співпраці між Росією та Україною у газовій сфері на ринкових принципах”.

Але у російсько-українських газових відносинах не все так просто: Україна купуватиме газ не в Росії, а в кампанії РосУкренерго, який Газпром продаватиме газ по 230 доларів за кубометр. Україна ж купуватиме у цієї кампанії і російський, і туркменський газ за однією ціною – 95 доларів. Але і це ще не все: для постачання туркменського та російського газу в Україну НАК “Нафтогаз” та “РосУкрЕнерго” створять спільне підприємство з рівними частками.

Про призначення нової структури говорить прем’єр-міністр України Юрій Єхануров:

“Це спільне підприємство буде здійснювати транзит до кордону України туркменського та російського газу, який буде використовуватися для внутрішніх потреб України. Ціна газу визначена в розмірі 95 доларів”..

Спільну підприємство планують створити до 1 лютого. Воно постачатиме в Україну близько 40 мільярдів кубометрів туркменського та близько 22 мільярди російського газу.

До цього ж часу газ в Україна отримуватиме газ за минулорічною схемою. Новостворене підприємство постачатиме також газ до Молдови, якщо підпишуть відповідну угоду.

Звідки взялася ціна в 95 доларів за тисячу кубометрів туркменсько-російського газу, Юрій Єхануров не знає, чи не каже і пропонує сприймати її як даність

“Я не знаю, але у нас ціна 95. Як вона виходить у РосУкрЕнерго, це їх проблеми. Ми отримуємо на кордоні ціну 95”.

Пан Єхануров зазначив також, що залучення компанії “РосУкрЕнерго”, як посередника для постачання газу в Україну, ініціювала російська сторона. Що ж до її сумнівної репутації, то, каже прем’єр-міністр, це справа “Газпрому”, кого виставляти для створення спільного підприємства. Він також повідомив, що Україна планує інвестувати у модернізацію підземних газових сховищ сто мільйонів доларів, щоби накопичити впродовж кількох років щонайменше 16-18 мільярдів кубометрів газу.

Серед не надто рясних коментарів українського політикуму стосовно газової угоди виділимо заяву представника блоку Юлії Тимошенко Олександра Турчинова, який вважає газову війну програною. Інші заяви здебільшого більш оптимістичні.

Говорить Олександр Гудима, голова підкомітету газової промисловості парламетського комітет з ПЕК:

“Україна подолала певний етап, вона витримала, вона встояла. Наш уряд і наш Президент вели себе достойно. Ми не здали ні краплини своєї Незалежності, ми не здали свою газотранспортну систему, яка нам дуже і дуже потрібна. Ми виграли час. Ціна 95 доларів є нормальною, поміркованою, компромісною, яка не є ані зависокою, ані занизькою. Я б вважав поразкою, якби ми домовилися з Росією на ціну 60 доларів. Бо тоді б Україна нічого не зрозуміла б і продовжувала б транжирити газ, не думаючи про енергозбереження, і не думати про те, що ми, насправді, цей газ на право і наліво тратили, не думаючи про енергобезпеку”.

Далі, Володимир Рибак, Партія регіонів України:

“Тут ще дуже довго треба рахувати чи Україна від цього виграла, чи програла. Тут не все так просто, ціна на газ для України буде не 95 доларів, а більше”.

Соціаліст Йосип Вінський:

“Думаю, що переміг здоровий глузд. Тому що коли є угода краще, ніж її немає. Кожна держава має захищати свої інтереси, а коли є угода, це означає, що є компроміс. Тож виграла і Росія і Україна. Хоча б тому, що ці безглузді розмови і ця словесна війна, які були протягом останніх двох тижнів закінчились”.

Юрій Ключковський, член Народного Союзу “Наша Україна”:

“Вперше Україна зайняла тверду позицію у цих переговорах, будучи впевненою у своїй правоті, і зуміла довести цю правоту.”.

На думку ж прем’єр-міністра Юрія Єханурова найважливішим є урок, який Україна має винести з газового конфлікту: ціна на газ буде збільшуватися і треба використовувати його по-господарські.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG