Доступність посилання

ТОП новини

Чи повертається пташиний грип до Криму?


Володимир Притула Симферополь, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Чи повертається пташиний грип до Криму? Там виявлене ще одне джерело цієї хвороби, яку наприкінці минулого року на півострові майже подолали. Віце-прем’єр кримського уряду, голова Надзвичайної комісії при Раді Міністрів Криму Микола Колісниченко повідомив Радіо “Свобода”, що захворювання вразило курей і качок в одному обійсті села Сонячне Симферопольського району.

Чотири курки і три качки стали жертвами, як вважають фахівці, спілкування з хворими дикими птахами, які випадково залетіли до обійстя мешканців села Сонячного, що неподалік Симферополя. Хоча не всі результати аналізів уже отримані з лабораторій, фахівці констатували за попередніми результатами та іншими ознаками таки пташиний грип.

Голова Надзвичайної комісії при Раді Міністрів Криму Микола Колісниченко каже, що влада одразу вжила необхідних заходів: “Оголошений карантин у цьому населеному пункті. Село повністю блоковане, виставлені міліцейський і ветеринарний пости, оброблений двір, двоповерховий будинок, курники і сараї, дезинфекція – все як треба”.

Водночас, він повідомив, що на птахофермах під Феодосією, де у передноворічні дні розпочалася масова загибель курей, пташиний грип не підтвердився. Микола Колісниченко продовжує: “Раніше за Радянського Союзу це було одне птахогосподарство, а зараз там поділили на три підприємства і там справді загинула птиця. Але там пташиний грип не підтверджений. І Донецька і Київська лабораторії показують, що це не грип”.

В період з 30 грудня до 3 січня 2006 року в селищі Приморському під Феодосією птахофермах компаній "Узбережжя", "Югагро" і "Птахокомплекс" вилучені та утилізовані майже 40 тисяч загиблих курей. Це перший випадок масової загибелі птиці на птахофабриках. Раніше падіж свійської птиці фіксувався у приватних подвір’ях в населених пунктах, переважно, Присивашської зони Криму. Від пташиного грипу постраждали, за офіційними даними, 15 населених пунктів Чорноморського, Совєтського, Нижньогірського і Джанкойського районів автономії. Через загрозу поширення цієї хвороби у близько трьох десятках сіл були знищені понад 70 тисяч голів домашньої птиці. 5-го грудня у низці населених пунктів Присивашшя президент Ющенко запровадив надзвичайний стан. Він скасував його 29-го грудня, але карантин у постраждалій зоні триває і зараз.

Місцеві спостерігачі відзначають, що опозиційні президенту політичні сили в Криму досить стримано коментують дії центральної влади щодо подолання пташиного грипу. Деякі журналісти пов’язують це з тим, що активісти Партії регіонів обіймають перші посади у кримському парламенті і ключові – в уряді автономії. Той же віце-прем’єр Ради міністрів АРК, голова Надзвичайної комісії Микола Колісниченко є однопартійцем Віктора Януковича. Водночас, дехто припускає, що позиція кримських “регіоналів” пояснюється тим, що їхній лідер Василь Кисельов, на думку місцевих спостерігачів, має опосередковане, а через родичів – пряме, відношення до найбільшої на півострові птахофабрики компанії “Дружба народів-Нова”.
XS
SM
MD
LG