Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські газові баталії тривають.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українсько-російська газова угода ще довго, очевидно, знаходитиметься в центрі самої палкої полеміки. Емоції захльостували політикум, газети, інтернетсайти і громадський транспорт. Виграли? Програли? Перемогли? Зрадили? Наша кореспондент Тетяна Ярмощук стежила за перебігом дискусії.

Юлія Тимошенко вважає газову угоду підписану в ніч з 3 на 4 січня між Україною та Росією зрадою національних інтересів України. Її аргументи:

“Неправду, яку сказали суспільству після підписання цих угод полягала в тому, що ціна, підписана рівні цих 95 доларів на 5 років. Насправді ж, через посередництво РосУкрЕнерго таки прийняли ціну газу 230 доларів від Росії. І ціна 230 доларів від Росії зафіксована цією угодою. Ця ціна також не зафіксована на якийсь період. Вона буде потім визначатися за формулою, яка не надана в цьому документі”.

За її словами, в підписаній угоді розділені поняття газ та транзит і визначено, що протягом п’яти років Україна транспортуватиме російський газ до Європи за ціною 1,6 долара на сто кілометрів.

Тоді як: “Саме зв’язка транзит російського газу через територію України і закупка російського газу для України, це й була запорука стабільності до 1 січня 2010 року”.

Юлія Тимошенко обіцяє звернутися до суду з проханням визнати договір недійсним та до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти посадовців Міністерства палива та “Нафтогазу”

Юлія Тимошенко заявляє також, що в активи спільного підприємства, яке мають створити на базі РосУкрЕнерго та “Нафтогазу”, вкладатимуть частину української газотранспортної системи і звинувачує в цьому керівництво держави.

Прем’єр-міністр Юрій Єхануров впевнений у вигідності угоди.

“Ніхто не запідозрить, що ми торгували десь національними інтересами. Велика мудрість нашого Президента, що на чолі “Нафтогазу” стоїть Олексій Івченко. Уже ніхто не скаже, що ми десь хоч на йоту поступилися”.

Юрій Єхануров також заявляє, що готовий зустрітися з Юлією Тимошенко і вислухати її резони.

Розділилися і думки експертів. доктор економічних наук Олексій Плотников, який посідає 113-те місце у виборчому списку партії Регіонів, називає угоду сумнівною:

“В Україну йтиме газ не по 230 доларів, а по 95, як планується. Але все одно ця ціна вища, ніж та, що була у цьому році. Тому з цієї точки зору будуть проблеми у підприємств споживачів, проблеми будуть для собівартості. Тобто, собівартість буде зростати, буде нижчий прибуток, надходження від податків до Державного бюджету стануть нижчими. Можливі певні бюджетні проблеми, оскільки бюджет рахувався за старими цінами. Викликає сумніви, що буде протягом п’яти років, на які укладена ця угода. Чи буде існувати цей посередник? Чи будуть можливості змішувати російський та середньо азійський газ? Чи не подорожчає протягом п’яти років цей середньо азійський газ? Тож ціна 95 доларів сумнівна для України, враховуючи п’ятирічний період” – заявив Олексій Плотников в інтерв’ю кореспондентці “Свободи”.

Експертка економічних програм Центру Разумкова Марта Кузьман каже, що попри такі негативні наслідки, як зростання цін і навантаження на бюджет, газова угода матиме для української економіки і деякі позитивні наслідки.

“При правильній політиці уряду, якщо він не субсидіюватиме промисловість, яка споживає це паливо, найбільш нерентабельна та енергоємна промисловість або взагалі припинить існування, або ж переорієнтується на більш енергозберігаючі технології. Ми зменшили також кількість газу, який купуватимемо в Росії. Якщо впродовж цих п’яти років ми переходитимемо на енергозберігаючі технології, ми будемо все менше і менше споживати російського газу. А транзит залишиться, принаймні, той самий. Європа поки що не переорієнтувалася з російського газу. А оскільки плату за транзит збільшили, то таких дуже негативних наслідків для нашого платіжного балансу не буде” – зазначила Марта Кузьман в інтерв’ю радіо “Свобода”.

Тим часом, дискусії тривають...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG