Доступність посилання

ТОП новини

Дві дитини померли у Туреччині від пташиного грипу.


Петро Кагуй Прага, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні зранку у Туреччині від пташиного грипу померла 15-річна Фатма Кочігіт. А кілька днів тому помер її 14-річний брат Мехмет. А ще шестеро ( за іншими даними –семеро) госпіталізовані з симптомами цієї хвороби. Усі вони – діти працівників птахофабрики, на якій нещодавно був зареєстрований спалах пташиного грипу.

Міністр охорони здоров’я Туреччини Реджеп Акдаґ офіційно підтвердив, що підліток Мехмет Кочігіт помер від смертельного для людини штаму пташиного грипу Н5N1. Діагноз встановили завдяки аналізу крові.

Реджеп Акдаґ: «Після низки досліджень ми отримали підтвердження вірусу пташиного грипу».

Міністр охорони здоров’я Туреччини також повідомив: «Ми маємо два підтверджені випадки пташиного грипу. Це члени однієї родини. І ще одна дитина під підозрою. Загалом ми маємо 6 підозрюваних».

Смерть двох турецьких дітей стала першим випадком поширення цієї хвороби серед людей за межами Китаю та Південно-Східної Азії, де, починаючи від 2003 року, померло понад 70 осіб. Із них майже 40 померли минулого року.

Турецька родина Кочігіт проживає у віддаленому районі поблизу кордону із Вірменією та Іраном. За останні три місяці Туреччина перенесла два спалахи пташиного грипу. На початку грудня турецька влада повідомила, що їй вдалося побороти вірус пташиного грипу у цьому реґіоні. А вже сьогодні, після смерті двох дітей, у Туреччині знову запровадили заборону щодо полювання на диких птахів та переміщення домашньої птиці на сході країни. Влада розглядає також можливість інших заходів для запобігання поширенню небезпечного вірусу та боротьби із ним.

Туреччина розташована на шляху міграції диких птахів. Науковці переконані, що саме дикі птахи є збудниками смертельно небезпечного вірусу.



Керівник Ради медичних досліджень у Великобританії Колін Блейкмор нещодавно в інтерв’ю Радіо «Свобода» наголосив, що країни Східної Європи та Центральної Азії повинні бути готовими до боротьби із пташиним грипом, оскільки через їхні території проходять шляхи міграції диких птахів.

Колін Блейкмор: «Це не обов’язково, що у Східній Європі чи Центральній Азії станеться передача хвороби людині чи пандемія. Але, це таки означає, що подальше поширення хвороби, найімовірніше, пройде від місця її походження – можливо, у Китаї, В’єтнамі, Таїланді чи Камбоджі – через Східну Європу і Центральну Азію».

Наприкінці 2005 року небезпечний для людини вірус пташиного грипу Н5N1 було виявлено у Румунії, Хорватії, Росії та в Україні - у Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG