Доступність посилання

ТОП новини

У Європейському Союзі знову заговорили про «центри захисту» для запобігання напливу нелегальних біженців до ЄС. І знову згадали про Україну.


Петро Кагуй Прага, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Головуюча нині у Європейському Союзі Австрія знову порушує тему спорудження так званих «центрів захисту», з метою захисту країни Європейського Союзу від надмірного напливу нелегальних міґрантів. Інтерв’ю на цю тему міністра внутрішніх справ Австрії Лізе Прокоп опублікувала австрійська газета «Kurier». Йдеться про спорудження, так би мовити, «відстійників для нелегальних елементів», котрі намагаються проникнути до держав Євросоюзу.

Міністр внутрішніх справ Австрії Лізе Прокоп заявила, що до 2010 року у Європейському союзі необхідно уніфіковані міґраційні закони. І Австрія під час свого нинішнього головування в ЄС готова започаткувати цей процес. А наразі, на думку Лізе Прокоп, для вирішення проблеми біженців потрібен «поетапний план», яким би були передбачені, зокрема, і так звані «центри захисту» за межами Європейського союзу.

Європейська комісія разом із відомством ООН у справах біженців мали б виробити концепцію повернення біженців. Але, декотрі з них могли б і знайти роботу в країнах Європейського Союзу.


Зараз Іспанія та Італія, котрі потерпають від напливу біженців із Африки, найбільше наполягають на тому, щоб зупиняти притік міґрантів ще до того, як вони потраплять на територію країн ЄС.

Ідея створення таких «центрів захисту» від нелегалів за межами ЄС не є новою. «Центри захисту», за словами австрійського міністра, можна спорудити в Африці, а також можливо і в Україні.

Однак, проти спорудження на українській території таких таборів для нелегалів однозначно виступило Міністерство закордонних справ України. Ще наприкінці листопада заступник глави МЗС України Антон Бутейко заявив:

«Найбільш оптимальним варіантом вирішення проблем нелегалів є створення нормального кордону на Сході, удосконалення його. Щоб нелегальні елементи не потрапляли на Україну взагалі. Ми не можемо допустити, щоб Україна стала відстійником для нелегальних елементів, які прибувають і зупиняються на нашому західному кордоні».

Раніше Європейський Союз надав Україні 4 мільйони євро для посилення боротьби з нелегальною міґрацією. У середині листопада тодішній заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль заявив, що ці кошти будуть спрямовані на створення пунктів тимчасового утримання нелегальних міґрантів на Волині та у Чернігівській області:

«Один пункт - це на західному кордоні України, недалеко від кордону з Польщею, це у Волинській області, і один пункт на кордоні з Росією і Білоруссю в Чернігівській області, це пункти на базі колишніх військових містечок».

А чи відреагує найближчими днями МЗС України вже на нинішню заяву міністра внутрішніх справ Австрії Лізе Прокоп щодо можливого побудови спеціального «центру захисту» для нелегальних біженців на українській території, невідомо. Працівники МЗС відпочивають у ці новорічно-різдвяні свята.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG