Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяна музика Німеччини і України лунає в Києві.


Леся Олійник Київ, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цими днями в концертних залах України лунає різдвяна музика. У святкових концертах можна почути різдвяні мелодії різних країн і народів. Один із таких концертів відбувся 4 грудня в Києві, в католицькому храмі святого Миколая, який є водночас Національним будинком органної і камерної музики. Тут зустрілися два хори з двох міст-побратимів – дитячий хор столиці України і юнацький хор зі столиці Баварії Мюнхена.

15 років триває співдружність двох хорових колективів – дитячого хору «Радість» Дарницького району міста Києва та юнацького хору з Мюнхена. Існують вони вже три десятиліття і обидва є непрофесійними колективами. Хоча співають вони не тільки народну, а й складну професійну музику. Наприклад, українські і німецькі співаки виконували разом знамениту «Карміну Бурану» Карла Орфа – спочатку в Мюнхені, потім у Києві.

Упродовж 15 років хори обмінюються концертними поїздками, живуть у родинах одне одного. Гастрольні подорожі для декого обернулися в міцну сім’ю. Скажімо, співачка з київського хору Олена Шевердіна одружилася з диригентом Манфредом Тайчем. Нині подружжя Тайчів працює в Мюнхенському хорі, а їхній синок пішов у його молодшу хорову групу.

Цьогорічний концерт у Києві співаки з Мюнхена та Києва присвятили Різдвяним святам. Німецький хор знайомив киян із різдвяними колядками багатьох країн, серед них Франції, Америки, Англії. Співали навіть українську колядку «Нова радість стала», причому під супровід альпійського інструменту арфи. Український текст учили через написання його латинкою.

Окремий розділ концерту німці присвятили різдвяним пісням альпійських регіонів. Кореспондентові «Радіо Свобода» диригент Мюнхенського хору Манфред Тайч сказав: «Ми співаємо альпійські різдвяні пісні. Альпи – це Австрія, Баварія, Швейцарія. І ми співаємо ці пісні під супровід народного альпійського інструменту арфи. Ми хочемо показати киянам, який характер мають наші різдвяні пісні».

Діалогом із німецькими хористами лунав київський дитячий хор «Радість». Крім різдвяних пісень, обидва хори співали духовну музику. Мюнхенські співаки виконували твори Моцарта, Генделя, київські –Бортнянського і російського композитора Чеснокова. А в фіналі концерту київський і мюнхенський хори співали разом «Щедрика».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG