Доступність посилання

ТОП новини

Пташиний грип вразив людей в Туреччині, а як в Україні?


Василь Зілгалов Прага, 9 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Пташиний грип набирає поширення в Туреччині і серед людей. За даними міністерства охорони здоров’я Туреччини, на кінець дня 9 січня з підозрою на захворювання небезпечною формою Ейч5 Ен1 в країні госпіталізовано понад 30 осіб. Також повідомляється, що на сході країни, в Вані, позитивний тест отриманий від шести людей і троє громадян також інфіковані в столиці – Анкарі. Ситуацію у вірусо-небезпечних районах Туреччини контролюють представники Світової Організації Здоров’я. За даними офіційних чинників України, зокрема Головного санітарного лікаря Сергія Бережнова, на сьогодні в державі не виявлено жодного випадку захворювання людей. Зокрема, в Криму заходами профілактики охоплено понад 100 тисяч осіб.

Представників Світової Організації Здоров’я, котрі нині перебувають у вірусо-небезпечних районах Туреччини, найбільше хвилює характер передачі небезпечного вірусу пташиного грипу Ейч5 Ен1 до людей. І в кінці дня у понеділок представник СОЗ Ґенаель Родьє, що очолює місію в Туреччині, сказав у селищі Догубаязит, в турецькій провінції Аґрі:

«На даний час у цьому селищі немає підтверджень передачі хвороби від людини до людини».

Це ж саме сказав і міністр охорони здоров’я Туреччини Реджеп Акдаґ щодо інших випадків захворювання людей в країні. На його думку, йдеться лише про захворювання людей від хворих птахів. Фахівці вже давно висловлюють побоювання, що небезпечний вірус має здатність до мутації і це може надалі дозволити йому переходити від людини до людини, а тоді можна очікувати епідемії, що здатна вразити мільйони людей у всьому світі. Представник СОЗ сказав також, що медики готуються до найгіршого варіанту та профілактичної вакцинації людей новітніми вакцинами.

Зокрема, речник СОЗ в Женеві Марія Ченґ сказала для радіо Свобода:

«Ми не маємо жодного випадку захворювання, пов’язаного зі вживанням їжі. Добре приготована курятина і яйця не є фактором ризику захворювання Ейч5 Ен1 . Але причиною захворювання людей є те, що мало місце у сільських районах Азії: сам процес приготування страви з птиці, саме пір’я або кров птиці – це можуть бути фактори ризику для захворювання небезпечним вірусом». У деяких районах на сході Туреччини і в столиці є прояви паніки .

Реагують на ситуацію окремі люди в Анкарі:

"Ми боїмося. Ми в паніці. Ми не знаємо, що їсти чи пити”.

“Я не купую яєць чи курей. Я беру сосиски, але в них також є курятина. Можемо чи не можемо ми це їсти? Ми справді налякані”. Ми зв’язалися також з Головним санітарним лікарем України Сергієм Бережним,який сказав, що про кожний випадок захворювання птиці ( а вони виявлені насьогодні лише в Криму) Україна негайно інформує Міжнародне епізотичне бюро і перебуває у постійному контакті з СОЗ. Жодного випадку захворювання людей на вірус Ейч5Ен1 в Україні, за словами Головного державного санітарного лікаря, насьогодні виявлено ще не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG