Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині точиться дискусія навколо питання про джерела енергопостачання.


Надія Кандиба Німеччина, 9 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Цілком імовірно, що допомогти розв’язати нинішню українсько-російську суперечку допоміг канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер. Принаймні про це повідомляє німецький журнал „Spiegel“ з посиленням на довіренних осіб колишнього глави уряду. Тим часом через газовий конфлікт між Україною та Росією у Німеччині гучніше почали лунати голоси тих, хто відстоює будівництво Північно-Європейського газопроводу, який поєднає Німеччину та Росію в обхід Польщі, країн Балтії та України.

Якщо вірити журналу „Spiegel“, то екс-канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер все ж таки відгукнувся на закликли своїх колег по партії втрутится в українсько-російську суперечку. Як повідомляє німецький часопис, у телефонних розмовах з російським президентом Володимиром Путіним та главою „Газпрому” Олексієм Міллером він спонукав їх піти на компроміс з Києвом. Берлінський офіс колишнього глави німецького уряду не підтвердив, але й не спростував таку інформацію. Варто зауважити, що в якомога швидшому врегулюванні українсько-російського конфлікту Німеччина була зацікавлена безпосередньо. 80 відсотків газу, який вона купує в Росії, качається через територію України. Після того, як „Газпром” вирішив відключити газ для Києва, падіння тиску в трубопроводі відчули й німці. До речі, така суперечка не тільки викликала в Німеччині дискусію про альтернативні джерела енергії, але й надала дотакових аргументів тим, хто виступає за будівництво Північно-Європейського газопроводу в обхід Польщі та України. Говорить голова німецкого Союзу споживачів енергії Аріберт Петерс:

„Врешті-решт українці мають у своїх руках залізну заставу. Якщо вони перекритують кран для транзитного газу, тоді ані Західна Європа, ані Росія не матимуть можливості захистити себе. Тому додатковий трубопровід – це також додаткова безпека газопостачання”.

Такі слова мабуть із задовленням почув колишній канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер, який власне ініціював спорудження Північно-Європейського газопроводу, і який у майбутньому очолить комітет акціонерів компанії-оператора. У проекті з будівництва газопороводу, який на 51 відсоток належатиме „Газпрому”, беруть участь також німецькі концерни, серед яких і найбільший в країні імпортер газу E.ON-Ruhrgas. На відміну від багатьох політиків та експертів, які тепер наполягають на терміновому пошуку шляхів зменшення енергетичної залежності від Росії, голова правління цього концерну Буркгард Берґманн заявив:

„Росія – це важливий і надійний партнер. Вона має найбільші запаси газу, і завдяки Північно-Європейського газопроводу ми матимемо більшу незалежність від таких транзитних проблем, що виникли в Україні”.

Але, слід зауважити, що це точка зору так би мовити зацікавленої сторони. Низка ж аналітиків, до яких належить і науковий співробітник Німецького інституту економічних досліджень Клаудія Кемферт, не виключають, що спорудження нового газопроводу матиме протилежний ефект і тільки збільшить енергетичну залежність Німеччини від Росії. Також канцлер Німеччини Анґела Меркель в інтерв”ю журналу „Spiegel“ застерегла, що купівля газу в Росії – це не тільки економічне, але й політичне питання. В зв”язку з цим вона наголосила на важливості більш економного використання енергії та на диверсифікації джерел енергопостачання країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG