Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Газом по батареях.


Київ, 10 січня 2006 року. Газове питання забезпечило гарячі новорічні свята для української влади, і холодний Новий рік для частини українців. Поки всі чекали - чи домовляться українські та російські можновладці - прості українці обмацували батареї - чи не стали вони холоднішими? Мерзляки і без цієї процедури відчули – від першого січня захотілося одягнути теплі шкарпетки. Жеки пояснювали похолодання низьким тиском газу. Чи справді газові суперечки між Україною та Росією вплинули на температуру батарей? Про це у Звуках життя - Газом по батареях – з Надією Шерстюк:

Першого січня я, як і більшість українців, цікавилася температурою батарей у моїй квартирі - ними можна було лише зігріти руки - теплі, але не гарячі. Мої колеги, в яких малі діти, подіставали обігрівачі і новий рік святкували під фейєрверк з електрощитів - проводка не витримували навантаження і плавилася. Чи стало холодніше в оселях інших людей - поцікавилися ми на вулицях Києва.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Похолодання у деяких квартирах експерт з паливних питань, народний депутат Олександр Гудима пояснює недосвідченістю української влади. Вона, на його думку, просто перестрахувалася і зменшила тиск газу. І трохи перестаралася. Ощадливість - щодо газу це слово лунало кілька разів з вуст високих посадовців. Україна могла би набагато менше витрачати грошей на купівлю газу, якби українці були би ощадливими. Львівська влада пропонує як саме можна економити.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Уряд обіцяв - простих людей газові суперечки з Росією не торкнуться. В регіонах за газовою ситуацією спостерігали пильніше, аніж у столиці - Львів та Харків вже у грудні недоотримали потрібні кубометри блакитного палива. А британці до тепла підходять з усією відповідальністю - ще у сімдесятих роках країну струснула нафтова криза. Близькосхідна нафта стала для Британії недосяжною, а ціни на енергоносії завдавали збитків сімейним бюджетам. Саме тоді англійці зрозуміли - треба економити - свої гроші та природні ресурси, зазначає кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко з Лондона.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Використовувати блакитне паливо раціонально та ефективно. Схоже, що це скоро стане гаслом для директорів крупних заводів. Закарпатська облдержадміністрація вже видала розпорядження про зменшення споживання газу на промислових підприємствах і в комунальній сфері на десять-п”ятнадцять відсотків. А народний депутат Володимир Майстришин агітує за створення енергозберігаючого кодексу законів. Державна газифікація - тобто, коли за газову енергію платить держава, а не самі споживачі - розбещує українців - і вони не цінують тепло - каже народний депутат, спеціаліст з паливних питань Геннадій Руденко. Альтернатива - найдешевшому, але не зовсім доступному Україні паливу - газу - може бути.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG