Доступність посилання

ТОП новини

Мехмет Алі Агджа, що намагався вбити Папу Івана Павла Другого, в четвер має вийти на волю.


Сергій Драчук Прага, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Людина, що намагалася вбити Папу Римського Івана Павла Другого, в четвер має вийти на волю. Про це повідомив у Стамбулі адвокат Мехмета Алі Агджі, турка, який 1981 року вчинив замах на тодішнього Папу.

Майже через чверть століття після злочину, що сколихнув світ, – спроби вбити Папу Івана Павла Другого 13 травня 1981 року, нападник на Папу Мехмет Алі Агджа буде звільнений 12 січня. Як заявив його адвокат Мустафа Демірбаг, суд вирішив, що Агджа відбув усе своє покарання в Туреччині, до якого його присудили за інші злочини.

А брат нападника Аднан Агджа розповів турецькій пресі, що Мехмет Алі хоче тепер зустрітися з новим Папою Бенедиктом Шістнадцятим.

Колишній Папа Іван Павло Другий уже давно простив був свого невдалого вбивцю. І тепер колишній особистий секретар Івана Павла Другого, а нині архиєпископ Краківський Станіслав Дзівіш каже, що небіжчик Святий Отець молиться за Агджу з небес. А коли Іван Павло Другий помер, Мехмет Алі Агджа хотів було відпроситися з в’язниці на похорони, як він сказав, «свого духовного брата».

Та причини замаху досі лишаються в таємниці. Коли Агджу схопили на майдані Святого Петра в Римі з пістолем, із якого він тричі влучив у Папу, в Агджі в кишені була трохи передчасна записка: «Я вбив Папу на протест проти імперіялізму СРСР і США і проти геноцидів, які вони чинять у Сальвадорі й Афганістані». Однією з головних версій слідства була та, що Агджа діяв за завданням спецслужб тодішньої соціялістичної Болгарії, які в свою чергу виконували вказівки старших радянських товаришів. Але й коли Іван Павло Другий 1983 року відвідав Агджу в італійській в’язниці й простив його, Папа так і не розповів, чи казав йому Агджа про причини свого замаху.

Нині 48-річний Мехмет Алі Агджа був у Туреччині за молодості відомим праворадикальним діячем. Папу Римського він лаяв як «капіталіста» й «хрестоносця», а тим часом іще 1979 року опинився в турецькій в’язниці за вбивство журналіста Абді Іпекчі. Того ж року він утік із військової в’язниці – за його власними словами, щоб убити Папу.

Після замаху 1981 року тоді 23-річного Агджу засудили вже в Італії на довічно. Та через 19 років, у 2000-му, президент Італії Карло Адзельйо Чампі помилував його.

Агджу повернули до Туреччини – де на нього вже чекав заочний вирок за вбивство журналіста. Крім того, його судили ще за два збройні напади 1970-х років і дали загалом 36 років ув’язнення. Але завдяки амністії 2002 року й минулорічним пом’якшенням турецького законодавства суд нині вирішив, що Агджа вже відбув своє покарання, заявив його адвокат.

У Ватикані кажуть, що Святий Престол приймає в цій справі рішення компетентного суду. Агджа, за словами адвоката, задоволений такою реакцією.

А після звільнення перше, що Агджа муситиме зробити, – це розібратися з військкоматом. Адже від 18-річного віку він ухиляється від обов’язкової військової служби. Як каже адвокат, Мехмет Алі Агджа, як і кожен турецький громадянин, готовий іти до війська – але спробує законно уникнути призову. Він може або відкупитися великою сумою, що дозволяє турецьке законодавство, або домогтися визнання непридатним за станом здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG