Доступність посилання

ТОП новини

Тендер з формування позитивного іміджу України закінчився неприємністю.


Тетяна Ярмощук Київ, 11 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Благородна справа формування позитивного іміджу України супроводжується скандалом. Не гучним, але неприємним. Результати тендеру з формування такого іміджу, який відбувся наприкінці грудня, його учасники оскаржуватимуть в суді. Своє рішення вони мотивують порушеннями правил тендеру. Не достатньо прозорим називають проведений тендер й експерти. Міністерство ж закордонних справ відкидають ці звинувачення..

Тендер з формування позитивного іміджу України за кордоном Міністерство закордонних справ України провело 20 грудня. На організацію конференцій і круглих столів за кордоном, а також для поширення інформації про Україну в іноземних засобах масової інформації МЗС виділило близько 14 мільйонів гривень. Переможницею стала харківська компанія “Конгломерат”. Однак з таким рішенням не погоджуються інші учасники. Компанії CFC Consulting, PBN та “Марк & Петр” результати цього тендеру оскаржуватимуть в суді. Мотивують вони своє рішення порушеннями правил тендеру.

Продовжує менеджер проектів компанії CFC Consulting Костянтин Грідін:

“Розкриття пропозиції тендер по іміджу України відбулося 20 грудня минулого року. Після розкриття пропозицій з 5 компаній було відібрано 3, які пройшли кваліфікацію. І їм 22 грудня запропонували зробити презентацію своїх програм. Результати тендеру МЗС нам повідомило офіційним листом 26 грудня, де зазначалася дата рішення 21 грудня 2005 року. Тобто, тендерний комітет прийняв своє рішення ще до проведення презентації”.

Другим порушенням тендеру Костянтин Грідін називає:

“Укладання договору, яке відбулося з переможцем через день, тобто, 28 грудня. За правилами тендеру договір має укладатися не раніше, ніж через п’ять днів після повідомлення всіх учасників про результати тендеру. Тобто, договір мав би бути укладений цього року, а не минулого”.

І ще:

“МЗС України оприлюднило результати тендеру в день укладання договору з переможцем, тобто, 28 грудня. А за правилами тендеру вони мають оприлюднити результати тендеру не раніше, ніж через дев’ять днів після укладання договору з переможцем,” – зазначив Костянтин Грідін в інтерв’ю радіо “Свобода”.

Експерти також не вважають тендер з формування позитивного іміджу України за кордоном достатньо прозорим, але з інших причин.

Говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов:

“Про ці тендери мають бути проінформовані експертне ком’юніті, громадські організації. А враховуючи те, що є аналітичні, експертні центри, які достатньо тісно співпрацюють з українським МЗС, то не виключаю, що саме вони отримали на умовах такого, напівзакритого тендеру, підряди на формування позитивного іміджу України. Конкуренції, можливо тут і не було. А тендер має бути направлений на те, щоб створити умови для повноцінної інтелектуальної, креативної експертної конкуренції щодо дуже важливого для національних інтересів питання створення позитивного іміджу”.

За кордоном же, для проведення подібних тендерів сформовані спеціальні мережеві зв’язки між представниками влади, незалежними експертними центрами, політологами та піарщиками, каже пан Карасьов.

“В рамках таких мереж формуються ідеї зовнішньої або внутрішньої політики. Далі, за участю цих всіх незалежних центрів і проходять такі тендери”.

За словами Вадима Карасьова, спроба створити подібну мережу була і в Україні. При міністрі закордонних справ була створена громадська колегія, членами якої стали керівники незалежних аналітичних центрів. Проте останнім часом колегія згорнула свою роботу.

Міністерство закордонних справ ці звинувачення відкидає. Заступник міністра, голова тендерного комітету Володимир Макуха пояснює відмову компанії СFC Consulting так:

“Компанія, по-перше, не подала всю потрібну документацію. Довідки з ДПА у них немає. Ми не знаємо, які у них відносини з бюджетом. По-друге, і це головне, їх пропозиція складала 17 мільйонів гривень. Тобто, їх пропозиція перевищувала реальну вартість, яку ми могли сплатити за їх послуги”.

Тендери з формування позитивного іміджу України за кордоном відтепер будуть щорічними, обіцяють у зовнішньополітичному відомстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG