Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Урядові пристрасті.


Київ, 11 січня 2006 року. Верховна Рада відправила уряд Юрія Єхахурова у відставку. За проголосували двісті п"ятдесят народних депутатів. Останній український уряд пропрацював майже пів-року і вісімдесят днів не дожив до парламентських виборів в державі. Чим пояснити звільнення членів кабміну, чому українські уряди помирають в такому молодому віці і що робити державним мужам і пересічним українцям у цій ситуації?

Одразу після вчорашнього голосування в парламенті Юрій Єхануров заявив, що урядовці складатимуть свої повноваження. Але вже сьогодні зранку пан Єхануров сказав, що помилився, урядовці не підписали заяви про звільнення, члени Кабміну не є виконуючими обов"язків і продовжуватимуть працювати до призначення нового уряду. Президент Віктор Ющенко назвав рішення парламенту про відставку уряду нелогічним і безвідповідальним. А як оцінюють його самі народні обранці. Якими вони бачать причини звільнення урядовців?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Фанатично згадав майже всі уряди політолог Максим Стріха. Щоправда принципової різниці між ними українці помітити не встигли - дуже швидко мінялися власники прем"єрського та міністерських крісел. Чи звикли прості українці до того, що виконавча влада міняється щороку, а відтак не несе відповідальності за ситуацію в країні?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В Британії політична система побудована таким чином, щоб забезпечити стабільну і тривалу роботу уряду. Уряд формується з числа депутатів парламентської фракції тієї партії, яка виграла вибори. Тож у Великій Британії міністри водночас є і депутатами, розповідає лондонський кореспондент радіо Свобода Олекса Семенченко. Рішення парламенту про відставку уряду фактично нічого не міняє - уряд й надалі Може повноцінно працювати - розтлумачує медіа юрист Тарас Шевченко. Саме тому, після консультацій з урядовими юристами, Юрій Єхануров виправив свою помилку - відразу після голосування він говорив що тепер весь кабінет міністрів працюватиме з позначкою в.о. перед назвою посади.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Нового прем"єр міністра та весь склад уряду , згідно з конституційними змінами, може призначити тільки новий парламент впродовж місяця після початку його роботи. І депутати це мали розуміти - каже відправлений у відставку, але все ще міністр юстиції Сергій Головатий. І виходить так - якщо виконати рішення парламенту, то Україна до березня залишиться без уряду, а якщо залишити уряд на своєму місці - то всім треба зробити вигляд що парламентського голосування за відставку…. не було. Народних депутатів, за їхніми словами, теж не тішить така невдячна, а головне - марна справа - знімати та призначати уряди, з яких і про результат - не спитаєш, бо зробити нічого не встигли... Остання надія парламентарів на стабільний уряд - коли принаймні люди встигнуть запам"ятати прізвища всіх міністрів - це конституційна реформа, яка набула вже чинності. Фактично ж її дія буде помітною тільки на початку квітня. Далі Нестор Шуфрич та Василь Онопенко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG