Доступність посилання

ТОП новини

Газова криза підірвала проросійські сили в Україні, і голосуванням за відставку уряду вони хочуть здобути політичну перевагу – західна преса про українську політичну кризу.


Михайло Мигалисько Прага, 11 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Політична криза в Україні загострюється, а президент звертатиметься до судових інстанцій проти, за його словами, нелегітимних дій парламенту, пише американське видання Los Angeles Times.

Щоденник додає, що голосуванням про відставку уряду Верховна Рада призвела до ескалації політичної кризи, яку викликало подвоєння цін на природний газ унаслідок домовленості з Росією. Експерти зауважують, що, ймовірно, буде неможливо сформувати новий уряд ще до парламентських виборів, пише Los Angeles Times. Газета зауважує, що, на думку дослідників, спікер Верховної Ради та парламентські угруповання, які проголосували за відставку, намагаються здобути політичну перевагу напередодні виборів до парламенту, котрий уже обиратиме новий уряд.

А інше американське видання New York Times зазначає, що представники влади назвали голосування за недовіру урядові ефектним рекламним виступом опозиції. За цим голосуванням криється новостворюваний союз супротивників пана Ющенка – переможця в Помаранчевій революції, а серед опонентів є і його революційний союзник Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович, якого підтримував Кремль на минулих суперечливих президентських виборах. Деякі дослідники вважають, що газова домовленість підірвала виборчі надії проросійських сил в Україні, які входять до опозиції, а голосування про недовіру урядові, вважають вони, спрямоване на пом’якшення завданої цим силам шкоди, пише New York Times.

До аналогічного висновку доходить і інша впливова американська газета Washington Post. Вона пише, що усунення уряду було мотивоване не стільки газовою справою, наскільки політичною боротьбою напередодні парламентських виборів. Голосування за усунення уряду створило незвичний і неформальний альянс між Тимошенко та Януковичем, зазначає Washington Post. А газета британських ділових кіл Financial Times пише, що у вівторок після голосування стосовно усунення прозахідного уряду Юрія Єханурова Україна опинилися в новій політичній метушні. Голосування про недовіру було важким ударом по президентству Віктора Ющенка. Він опиняється перед перспективою співпраці з ворожим урядом після парламентських виборів, пише Financial Times. Видання не виключає, що проросійська опозиція робитиме спроби захопити уряд іще до парламентських виборів, використовуючи для цього повноваження, які парламент отримав унаслідок поправок до конституції.

А американська аналітично-дослідна установа Stratfor аналізує не лише внутрішньополітичну ситуаціу в Україні, а й потенційні зовнішньополітичні наслідки урядової кризи. «Чи холодне відкинення російської газової оборудки обернеться холодом для Європи?» – запитують аналітики Stratfor і підсумовують: «Росія вже один раз припинила експорт газу в Україну, внаслідок чого країни Центральної та Західної Європи відчули нестачу газу. Виборчий сезон уже почав впливати на політичну стабільність України та її зовнішню політику, а тепер, за відсутності об’єднаної української влади, Європа може очікувати на нові нестачі газу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG