Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі говорили про перспективи вступу України до НАТО.


Петро Каландирець Одеса, 12 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українсько-російська газова криза прискорить процес приєднання України до НАТО. Така думка пролунала в Одесі під час обговорення фахівцями головних військово-політичних проблем, які стоять перед Україною.

Фахівці наголошували, що дотепер реформування Збройних Сил України обмежилося лише скороченням їхньої чисельності. І нарікали на відсутність відпрацьованої концепції військового захисту держави, а також чіткого розуміння – звідки ж чатує на Україну реальна небезпека. Нарешті експерти, які зібралися для обговорення проблеми, вважають, що Україна не може надалі лишатися позаблоковою державою.

Президент недержавної Атлантичної Ради України Вадим Гречанінов вважає, що новим поштовхом для входження України до складу Північно -Атлантичних структур є Події, пов”язані з островом Тузлою, протистояння навколо Криму і Чорноморського Флоту, українсько-російський газовий конфлікт.

Учасники круглого столу в Одесі
„Дії Росії сьогодні більше схожі на дії противника, який цілеспрямовано підриває економічну, національну незалежність України. У відповідь на це Україна має зосередити увагу на перспективи співпраці в рамках Балто-Чорноморського регіону. Зусилля нової влади зосереджені саме на цьому”, - зазначив Вадим Гречанінов.

На його думку, „Україна має зосередити свою увагу і на боротьбі з тероризмом, поширенням наркотиків та протидії незаконній міграції. Сьогодні лише два українських міністерства активно працюють у євроатлантичному напрямку. Це Міністерство закордонних справ та Міністерство оборони України. Але влада в цілому має активізувати освітньо-інформаційну кампанію в українському суспільстві: що матиме Україна від вступу до НАТО?”

Президент Атлантичної Ради України вважає, що Україна не стане членом Північно Атлантичного Альянсу у найближчому майбутньому, але цей процес значно прискорили Помаранчева революція і українсько-російська газова криза.

Учасники круглого столу в Одесі
Вадим Гречанінов переконаний, що Міністерство оборони України у порівнянні з іншими владними структурами найбільше готове до можливого вступу країни до НАТО.

Вадим Гречанінов: „Вони будуть готові вже до 2008 року. Але це лише Збройні Сили. До цього має бути готова держава в цілому. Європа слідкує за нами. Ми при новій владі маємо бути більш відповідальними”.

Голова Одеської обласної організації Спілки офіцерів України, полковник запасу Андрій Русін зі свого боку висловив думку, що нинішні Збройні Сили не готові до вступу в НАТО у найближчому майбутньому.

Андрій Русін: „Слід ще провести велику роботу серед військовослужбовців і серед цивільного населення. Негативне ставлення до НАТО проявляється подекуди і серед особового складу Збройних Сил. Якби наші ЗМІ та військова вчена думка працювали активніше і наступальніше у цьому плані, суспільна думка швидко б змінилася у прозахідному напрямку. Тут немає проблем. Необхідно лише працювати, а реальна робота дасть свої плоди”.

Очікується, що результати роботи експертів в Одесі будуть використані під час підготовки Верховною РадоюУкраїни законопроектів з військової реформи.
XS
SM
MD
LG