Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС непокояться через газові домовленості між Україною та Росією.


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Представники Єврокомісії та Європарламенту дещо стурбовані умовами газової угоди між Києвом та Москвою. Про це йшлося на засіданні Делегації Європарламенту у зв’язках із Україною. Учасники зустрічі також запитували, чи можна довіряти компанії “РосУкрЕнерго”, яка є посередником у газовій угоді двох країн.

Єврокомісія занепокоєна тим, що ціни на газ для України визначено лише на півроку. Про це заявила представниця Єврокомісії Гільде Гардеман на засіданні в Європарламенті: “У той час як угода встановлює ціну за транзит газу на п’ять років, ми звертаємо увагу, що ціну на газ для України визначено на шість місяців. Єврокомісія за цим уважно стежитиме”, – сказала Гардеман.

За її словами, Єврокомісія вітає той факт, що газ із Росії до України вперше постачатиметься не за бартером, а на ринковій ціновій основі. Єврокомісія також сподівається, що недавній сценарій із газовими проблемами більше не повториться. На переконання Гардеман, Київ має замислитися над серйозними реформами в енергетичному секторі. Йдеться насамперед про заощадження енергії на виробництві. Чиновниця пообіцяла, що Євросоюз допомагатиме Україні з енергетичними реформами.

Окремі запитання виникають до “РосУкрЕнерго” – посередницької структури, яка за новою угодою постачає російський і туркменський газ до України. Зареєстрована у Швейцарії компанія викликала підозри ще в уряду Юлії Тимошенко. Британський євродепутат, віце-голова Делегації Європарламенту у зв’язках із Україною Чарльз Таннок заявив, що також сумнівається у прозорості “РосУкрЕнерго”: “На жаль, експорт “Ґазпрому” передано в дуже непрозору компанію “РосУкрЕнерго”, яка буде єдиним продавцем газу до України. Ця компанія на 50 % належить структурі “Райффайзен Інтернешнл”, власники якої є анонімними. Таким чином власники неконтрольних пакетів акцій у “Ґазпромі”, а також західні політики можуть говорити про можливу політичну корупцію через цю таємничу угоду”, – сказав член Європарламенту.

Таннок, однак, задоволений тим, що Києву вдалося відбити російські спроби контролювати українські трубопроводи. За його словами, Україна також зуміла накопичити значні запаси газу за старими цінами.

Європарламентарі говорили й про те, що Росія використовує енергетичну зброю проти своїх сусідів. Депутати закликали Євросоюз стати на тверду позицію з цього питання. Віце-голова Комітету Європарламенту з зовнішніх відносин, естонець Тоомас-Хендрік Ільвес заявив, що газова криза виникла через Росію, яка перервала контракт з Україною. Європарламентар сказав, що позитивна наука з цієї історії не може виправдати поведінку Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG