Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний хаос, національні інтереси в розумінні і діях українського політикуму та спекуляції довкола цього.


Марина Пирожук Гості: Григорій Омельченко - народний депутат України (БЮТ); Михайло Сирота - народний депутат України, лідер блоку Сироти – Олійника; Сергій Слабенко - народний депутат України (фракція "Наша Україна").

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 12 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 12 січня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Конституційний хаос, національні інтереси в розумінні і діях українського політикуму та спекуляції довкола цього”.

Про це ми говоритимемо з народними депутатами України Григорієм Омельченко (БЮТ), лідером блоку Сироти - Олійника Михайлом Сиротою та Сергієм Слабенком (фракція "Наша Україна").

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання нашим гостям.

Президент України Віктор Ющенко направив звернення до Верховної Ради з вимогою скасувати, на його думку, неконституційне рішення про відставку чинного уряду і заявляє, що ті політичні сили, які голосували за таку відставку діяли всупереч національним інтересам. Про це глава української держави повідомив під час позачергового засідання Кабінету Міністрів України. З подробицями наш київський кореспондент Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

“Країна має повноправний уряд як в центрі так і на місцях, він виконує свої повноваження без жодної приставки,” - так почав свій виступ перед міністрами і журналістами Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко

Цей уряд буде повнокровно формувати і вести виконавчу політику першого кварталу поточного року аж до формування нового кабінету міністрів після проведення парламентських виборів у вересні 2006 року.

Це я хотів передати вам імпульс абсолютно повноцінної, гордої, красивої, щасливої роботи на Україну.

Ви сьогодні маєте унікальний виклик, унікальну можливість продемонструвати і професійну відданість і свій патріотизм, і виклик тим обставинам, з якими зустрічається сьогодні не цей Кабінет Міністрів, а громадянин і нація.

Віктор Міняйло

Рішення парламенту про відставку уряду Віктор Ющенко назвав зрадою політичних і моральних інтересів нації.

Віктор Ющенко

Чому Блок Тимошенко-Ющ... Блок Тимошенко, Блок Литвина, Блок політичних партії Регіонів, СДПУ(О) прийняли це рішення? На мій погляд, з одної причини: сформувати нестабільну ситуацію в країні.

Я абсолютно згоден з тими заявами, які йдуть, у тому числі і від цих політичних сил: “Та хай уряд спокійно працює. Та нічого не відбулося! Ніякої трагедії не відбулося!”

Я переконаний, що трагедії не відбулося. Навіть драми не відбулося! Але при одній умові. Що з цього винесуть уроки 36 мільйонів виборців, щоб вони добре розпізнали, де є українські сили, а де є сили, які дійсно формують п‘яту колону і не дбають про національні інтереси.

Віктор Міняйло

Віктор Ющенко також підтримує українсько-російську угоду щодо ціни на газ.

Віктор Ющенко

Я заявляю кожному журналісту, що я готовий відповідати за кожний пункт тієї угоди, яка підписана. Якщо хтось краще може краще сформулювати чи відстояти, давайте зараз сядемо і обсудимо це питання.

Ми повинні навчитися не відступати, а перемагати. Можливо вперше за 15 років ми сіли повноправним партнером. Ми вперше поставили ті речі, які вигідні нації, і добилися.

Віктор Міняйло

Представники “Нашої України” вітають рішення Президента про відкликання підпису під Меморандумом про співпрацю з опозицією, яку від опозиції підписав, як пам’ятаємо, Віктор Янукович.

Не один представник “Нашої України” казав вашому кореспондентові, що їхнім виборцям було складно тоді, у вересні, сприйняти крок Віктора Ющенка, і що він негативно позначився на рейтингу глави держави серед тих, хто тричі 2004-го року голосував за нього.

Що ж до представників партії Регіонів, то їхні оцінки відкликання президентом підпису під меморандумом коливаються у діапазоні від негативних до дуже негативних.

Марина Пирожук

Віктор Ющенко твердить, що ті сили, які голосували за постанову про відставку уряду, діють проти національних інтересів.

В той же час лідерка БЮТ, пані Тимошенко, заявляє, що підписані газові угоди (а саме це було приводом для постанови про відставку Єханурова) - це теж брутальна здача національних інтересів.

У кожного своє бачення національних інтересів. Це що така гра?

Сергій Слабенко

Я повністю погоджуюся з Президентом. Розуміючи те, що відбувалося в парламенті, до речі, вже не звучало питання, а чи проголосували б ми, а чи ні, ця подія була запланована значно раніше.

Єдине питання стояло б, що не підписали угоду, а тому не можемо розв’язати кризу газову, тому держава не буде отримувати відповідну кількість газу, чи, підписавши угоду, треба буде уряд відправляти у відставку. Тобто, знайшли б іншу причину.

На сьогодні підтвердженням цього є те, що, наприклад, зараз виникає у парламенті, цілий день гаряче обговорювалася нова постанова про окрему відставку міністра юстиції С.Головатого. Вже за інших підстав, аби тільки були б ті процеси, тобто аби продовжувалося б далі.

Щодо національних інтересів, то національний інтерес будується на тому, що Україна починає працювати з іншими сусідами і з тими країнами, з якими раніше тільки декларувала свою співпрацю як рівноправний партнер.

Дійсно рівноправний партнер не повинен сидіти на дотаціях від іншої держави, при цьому здаючи свої інтереси, допускаючи крупний капітал, в тому числі і російський, на український ринок, таким чином домовляючись, як будуть розвиватися за таких умов свої відносини.

Наприклад, велика кількість нафтопереробних заводів на сьогодні контролюється російським капіталом. Коли виникали перші проблеми із постачанням нафтопродуктів на територію України, то відразу чітко було пояснено, що ні, ці заводи вже давно на процесі приватизації, ці ціноутворення можуть бути тільки такими, якими вони нав’язувалися або будуть і надалі нав’язуватися Україні.

Тому за цей термін часу ми маємо надзвичайно велику кількість невирішених питань, пов’язаних з встановленням дійсно рівноправних партнерських відносин.

Марина Пирожук

Наскільки я Вас зрозуміла, Ви пропонуєте зробити певну ревізію представників російського капіталу, розібратися у тому, взагалі хто його представляє і за якими правилами працює?

Сергій Слабенко

В будь-якому випадку будь-який уряд завжди проведе переговори з крупним бізнесом і буде знати, а хто ж і за ким стоїть.

Марина Пирожук

Пане Сирота, чи є елемент спекуляції у заявах про національні інтереси, про те, що хтось здав, і звинувачення різних сторін?

Михайло Сирота

Ще рік назад ми мали соратників: Тимошенко, Литвина і Ющенка, які разом виборювали перемогу на президентських виборах. Коли приймався закон про вибори на пропорційній основі, вважалося, що ці сили стануть основою єдиного блоку, який здобуде більше 50% місць.

За тим ми бачили таку динаміку: йшли звинувачення у корупції, а тепер вже з обох боків йдуть звинувачення у зраді національних інтересів.

Я проти того, що Ющенко чи Тимошенко зрадили національні інтереси. Це загострення специфічне, пов’язане з виборчою кампанією.

Але що є об’єктивною реальністю? Це дуже серйозна парламентсько-урядова криза, яка сталася після голосування ВР щодо недовіри уряду. Чи легітимно, чи не легітимно, то це може сказати тільки КСУ, якого немає.

А що є? Бувші соратники розлаялися до максимуму. А хто тепер буде в майбутньому парламенті робити більшість? Цього вже не скаже ніхто.

Сьогодні ігноруються рішення ВР, уряд робить вигляд, що нічого не відбулося. А якщо ВР послала уряд у відставку, то чому після цього ще раз Головатого посилати у відставку? Адже за рішенням ВР він вже у відставці.

Ми бачимо, що є системна політична криза. Можливість виникнення цієї кризи – це не тільки вибори, а те, що з 1-го січня діють абсолютно непродумані зміни до Конституції, які мають системні помилки, які розбалансували систему противаги стримань між виконавчою і законодавчою владами, Президентом.

Григорій Омельченко

Коли звучать такі звинувачення, як зрада Батьківщини, національних інтересів, то треба такі дії співставляти з тим, як вони визначені у ККУ. Це перше.

З юридичної точки зору не можна звинувачувати ні одну, ні іншу сторону, що хтось зрадив національні інтереси України. Є морально-політичний аспект.

Марина Пирожук

Пане Слабенко, багато експертів і людей з Майдану ще торік не розуміли вчинку команди Ющенка. Вам зараз ще продовжують закидати ще ваші опоненти, що Ющенко рвався до влади і пішов на компроміс – політичну реформу в пакеті.

Шановні гості, чи можемо ми в цьому зв’язку взагалі говорити про відповідальність політиків? Сьогодні ми чуємо, що Ющенко відкликав свій підпис під меморандумом з Януковичем. Якщо говорити про правову культуру та відповідальність за свої дії і слова, то наскільки ці дії є відповідальними?

Сергій Слабенко

Буду відповідати по черзі. Неконституційність внесення змін. Я можу знову казати на сьогоднішню хвилину, що ми говоримо про регламентні норми. В черговий раз ми натикаємося на те, що на це питання повинен знайти відповідь КСУ, чи внесені були ці зміни до Конституції чи ні.

Однак мене, до речі, дивує позиція БЮТ. Якщо це були внесені неконституційні зміни, то як же можна було тими неконституційними змінами сьогодні користуватися і відправляти за цими ж змінами уряд у відставку?

Тоді треба визначатися, чи погоджується блок, як факт, що відбувся 1 січня цього року ...

Григорій Омельченко

Вибачте, вона вступила з 1 січня в дію.

Сергій Слабенко

Тобто ви вже погодились?

Михайло Сирота

Це абсолютно конституційний факт.

Сергій Слабенко

Тепер, що стосується політичної угоди. Відповідно, що будь-які політичні угоди, як і будь-які угоди існують для того, щоб бути виконані. Якщо ці угоди навмисно не виконуються, коли ті чи інші політичні сили стають зацікавлені в розбалансуванні тих відносин, які складаються, то відповідно такі угоди і такі підписи будуть відкликатися, тому що є грубі порушення відповідних угод.

Михайло Сирота

До цього часу жодна політична сила чи політик не брав на себе відповідальність за 14 з половиною років незалежної держави. Президент казав, що нічого не може зробити. ВР кивала на КМУ. КМУ розводив руками і казав, що їм не дають працювати.

В чому позитив переходу до парламентської республіки на пропорційній основі? Що конкретні політичні сили беруть на себе конкретну політичну відповідальність поіменно.

На сьогоднішній день, внісши неправильні помилкові зміни до Конституції, ми можемо поіменно назвати тих, хто ці зміни вніс.

Марина Пирожук

Називайте.

Михайло Сирота

Будь ласка. Я сьогодні підтримую тільки те, що сказав Григорій Омельченко – БЮТ голосував проти. 70 із 100 чоловік НУ, СПУ, СДПУ(О), ПР, КПУ підтримали ці зміни непродумані, непрописані, які зруйнували систему противаг і стримань. За це прийдеться відповідати політично.

Політично прийдеться відповідати і за те, що за рік зруйнувала коаліція “Сила народу”, що обрала Президента Ющенка.

Марина Пирожук

Хто буде відповідати?

Михайло Сирота

Я думаю, що тут в рівній мірі і “НУ” і БЮТ винні у розпаді коаліції “Сила народу”. Це безвідповідальний крок до тих мільйонів людей, які підтримали Ющенка на виборах.

Марина Пирожук

Але ж Ющенко відправив Тимошенко у відставку?

Михайло Сирота

Перед цим я сказав, що величезна трагедія в тому, що БЮТ і “НУ” не помирилися. Величезна проблема в тому, що не домовилися Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко, бо розкол пішов звідти. А потім вже відкололися формально чи неформально Мороз, Литвин і всі інші.

Тому політичні лідери, коли роблять такі кроки повинні знати, що політична відповідальність і історична відповідальність ляжуть на їх плечі. Тому будь-який поганий мир завжди кращий гарної війни. А ми зараз маємо гарну війну, яка зараз ще стане кращою.

Марина Пирожук

Шановні гості, пропоную послухати матеріал Сергія Грабовського.

Сергій Грабовський

“Національні інтереси”. Це словосполучення стало за останні роки звичним на вустах не лише українських націоналістів чи лібералів, а і соціалістів, комуністів і відверто кримінально-кланових політичних груп. Як раніше “комунізм” чи “пролетарський інтернаціоналізм”, ці два слова не сходять зі шпальт української преси. Навіть пересічний виборець українського Сходу і Півдня сприймає їх як один із найважливіших аргументів: та чи інша партія зрадила національні інтереси! Той чи інший блок захищає національні інтереси України!

Щоправда, як тільки справа доходить до конкретики, з‘ясовується, що у це словосполучення нерідко вкладають взаємовиключний зміст. А у парламентських розбірках дій уряду Юрія Єханурова в газовому конфлікті з Росією всі учасники дебатів, не має значення, підтримували вони уряд чи були проти нього, звинувачували своїх суперників у зраді національних інтересів України, а себе самих виставляли як найкращих захисників цих інтересів.

Тож чи не варто наразі спинити шквал емоцій і нагадати, що таке “національні інтереси” під оглядом політичної науки?

За всіх обставин, яке б визначення національним інтересам ми не давали – функціональне, онтологічне чи екзистенційне – йдеться про певні базові, засадничі речі, нерозривні з існуванням і розвитком певного суспільства. Найперше має йтися про безпеку держави та захист її політичної незалежності; по-друге, про модернізацію української економіки та її інтеграцію у світове господарство на засадах рівноправності; по-третє, про забезпечення цілісного розвитку українського суспільства, про самовідтворення українців, їхньої культурної традиції, їхнього національного буття.

При цьому, звичайно, належність до українців не зводиться до чистоти крові, безпека держави – до збройної охорони владних установ, інтеграція у світову економіку – до перетворення українських громадян на заробітчан у Європі та Росії. І, ясна річ, національне не тотожне етнічному, а інтерес – хвилинному настроєві натовпу.

А якщо так, то найтяжчою зрадою національних інтересів виглядає навіть не розпродаж державного набутку зарубіжним нуворишам, а непрофесійне виконання своїх владних повноважень, поєднане з небажанням визнати цю нефаховість. Чим більший обсяг чиїхось повноважень, тим тяжчою може бути зрада національних інтересів. І навпаки: найкраще захистить національні інтереси не говірливий мітинговий патріот, а порядний професіонал.

Марина Пирожук

Дякую всім за увагу і участь у програмі!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG