Доступність посилання

ТОП новини

Поляки запрошують на роботу українських суднобудівників.


Єва Поштар Варшава, 13 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українські суднобудівники, зварювальники і монтажники завойовують Польщу. Навіть не щороку, а фактично щомісяця у Польщі загострюється проблема браку кваліфікованих кадрів у промисловості. Легендарний суднобудівний заводу в Гданську (на якому виникла профспілка "Солідарність") негайно потребує близько тисячі працівників, а якщо врахувати і сусідній завод в місті Гдиня, то їх потрібно навіть більше. Обидві фірми хочуть запросити на роботу українських фахівців.

Польський монтажник або зварювальник за годину своєї роботи в гданській верфі заробляє 3 євро. У Франції, Німеччині чи Швеції – утричі більше. Не дивно, що польські кваліфіковані працівники після того, як для них відкрилися кордони ЄС, масово виїжджають на Захід.

Проблема не оминула суднобудівний завод, на якому народилася польська профспілка і рух "Солідарність." Ґданська верф мусить виконувати підписані контракти на кораблі. За зрив угод заводові загрожують високі штрафи. Тому адміністративний директор верфі Богдан Олешек прискореними темпами шукає працівників за кордоном, передовсім в Україні:

"Ми дійшли висновку, щоб можливо звернутися до України. На це вплинули і останні події, симпатія тут, до цього народу".

За допомогою в цій справі дирекція легендарної гданської верфі звернулася до Генерального консула України в Гданську Зиновія Куравського. Консул розповів радіо "Свобода", що українські робітники не раз останніми роками рятували гданський завод від зриву термінів контрактів. Тому Зиновій Куравський сподівається, що й тепер на заклик поляків відгукнуться фахівці із суднобудівних заводів півдня і сходу України.

"Якщо є такі люди і сьогодні вони, припустимо, не мають відповідної роботи в Україні, то вони готові прийняти їх тут, забезпечити їм належні умови на законних підставах( наголошую)перебування, мається на увазі - з візою тут до роботи, з проживанням тут на місці й відповідний заробіток, фронт робіт. Щоб вони могли сьогодні, як кажуть, поповнити нестачу робітників".

Українським працівникам мають платити не менше як полякам, тобто за початковою ставкою три євро за годину. Директори гданської верфі готові також інвестувати гроші у навчання українських суднобудівників і монтажників. Продовжує генеральний консул України в Гданську Зиновій Куравський:

"Вони кажуть: якщо навіть є зварювальник, умовно скажу, але немає кваліфікації у зварюванні таких елементів, зв"язаних із судно будівництвом, - вони готові надати допомогу у проведенні передпідготовки, чи як вони кажуть по-польськи "школенє", щоб вони отримали відповідний сертифікат".

Все вказує на те, що поки здійсниться польсько-український проект, внаслідок якого з Одеси у Гданськ нафтогоном попливе каспійська нафта, там її вже чекатимуть українські суднобудівники та побудовані ними танкери, щоб перевозити нафту далі в світ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG